Nagymamám minden évben úgy gondolja, hogy szeretne túlleni egyszerre a húsvéti kenyér-sonka kombináción, így már évek óta különböző receptekkel kísérletezik, hogyan tudja tökéletesen beborítani kenyérrel a sonkát, csülköt vagy tarját, így meglepve a családot egy újabb húsvéti ínyencséggel. Most megkérdeztem tőle, eddig hogyan készítette el őket és elhoztam receptjeit Nektek.
1. Sült sonka cipóban, ahogy a nagyi készíti
Hozzávalók
- 1 db tojás
- 40 dkg finomliszt
- 4 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 80 dkg sonka
- 2,5 evőkanál olaj
- 2 dl víz
- 1 kávéskanálnyi őrölt köménymag
Elkészítéséhez először szitáljuk a lisztet egy nagyobb tálba, majd a közepébe készítsünk egy mélyedést. Keverjük el a cukrot és az élesztőt 1 dl langyos vízben, majd öntsük azt a liszt közepébe, s a széléről keverjük hozzá a lisztet. Takarjuk le, majd nagyjából 15 percig hagyjuk kelni.
A másik 2 dl vízben keverjük el a sót, majd a 2 evőkanálnyi olajjal és köménymaggal együtt adjuk a liszthez. Amennyiben szükségesnek érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés langyos vizet, ezt főleg a liszt minősége fogja meghatározni. Dagasszuk hólyagosra, majd langyos helyen dagasszuk tésztánkat kétszeresére.
Gyúrjuk át a tésztát egy lisztezett munkalapon, majd nyújtsuk négyzet alakúra.
Kenjük meg a széleket vízzel, helyezzük a tészta közepére a sonkát, majd hajtsuk rá a szeleteket. Igazítsuk az egészet cipó formájúra, s helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe – hagyjuk letakarva még egy órát kelni.
Keverjünk el egy tojássárgáját 1 kávéskanálnyi olajjal, majd kenjük meg a cipó tetejét, s 200 fokon előmelegített sütőben süssük aranybarnára ételünket. Ez nagyjából 35 – 40 percet fog igénybe venni. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet.
Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekben tálaljuk.
Nincs ötleted, milyen dekoráció kerüljön a húsvéti asztalra? Inspirálódj galériánkból!
2. Burgonyás kenyérben sült sonka nagymamám konyhájából
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 25 dkg főtt burgonya
- 4 dl víz
- köménymag, só ízlés szerint
Az elkészítéséhez először a tésztához valókat – a vizet, finomlisztet, főtt burgonyát – alaposan összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, majd enyhén megsózzuk.
Formáljunk tésztánkból egy cipót, majd hagyjuk nagyjából 20 percig állni.
Ezután nyújtsuk ki a kissé már megkelt tésztánkat, s közepébe csomagoljuk be a sonkát. Kenjük meg a tetejét langyos vízzel, valamint ízlés szerint még sózhatjuk. Sütés előtt szórjunk rá ízlés szerint köményt.
Helyezzük egy sütőlapra, vagy sütőpapírral bélelt tepsire, s 180 fokon süssük aranybarnára ételünket.