3. Sóska saláta
Hozzávalók (1 adag):
A salátához
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes zeller
- fél alma
- 100 g sóska
Öntethez
- 1 evőkanál dióolaj
- 1 fél citromnak a leve
- só, fehérbors ízlés szerint
- 1 teáskanál méz
- 1 gerezd fokhagyma
Először az öntetet fogjuk elkészíteni. Ehhez keverjük össze a citrom kifacsart levét a dióolajjal és a mézzel. Adjuk hozzá a sót, borsot, ízlésünknek megfelelően. Vágjuk nagyon finomra a fokhagymagerezdet, majd ezt is keverjük össze az öntettel.
A sóskát nagyjából 1 cm-es csíkokra vagdossuk, majd tegyük őket egymásra. A zellert és a répát is szeleteljük annyira vékonyra amennyire csak tudjuk.
Az almát mossuk, majd szárítsuk meg, csak magházát vágjuk ki, nem kell meghámoznunk. Tetszőleges formájúra, de nem túl nagyra vágjuk.
A hozzávalókat egy tálba tesszük, majd egy finom lyukú szűrőn keresztül rácsorgatjuk az öntete – ez azért fontos, mert így az fel fogja fogni a fokhagymadarabkákat. Azonnal fogyasszuk.
Fontos, hogy ezt a salátát nem lehet előre elkészíteni, amennyiben várunk az elfogyasztásával, a sóska megfonnyad, illetve az almaszeletek is megbarnulnak…
4. Sonkás – tojásos zöldsaláta tormaöntettel
Hozzávalók (4 adag)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg főtt sonka
- 1 ek torma
- 70 ml olívaolaj
- 2 db közepes újhagyma
- egy fél közepes kápai paprika
- 4 db retek
- 10 dkg salátakeverék
- 4 db főtt tojás
Kockázzuk fel a főtt sonkát, majd az olívaolajon pirítsuk fel egy kicsit. Ezt az olajat utána öntsük egy tálba, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, s végül adjuk hozzá a tormát, és keverjük össze.
Vágjuk fel a zöldségeket – retket, kápiát, hagymát, majd adjuk a salátakeverékhez. Keverjük össze az öntettel.
Tegyük a már majdnem kész salátát egy tányérra, s helyezzük mellé a felvágott főtt tojásokat, s szórjuk meg a sonkakockákkal.