3. Tepsis karfiol ropogós baconnel
Hozzávalók (4 adag)
- 2 db karfiol
- 6 szelet bacon
- 1 bögre brokkoli
- 3 evőkanál liszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1,5 bögre cheddar
- 0,6 dl krémsajt
- 2 bögre tej
- 0,25 bögre újhagyma
- só, bors ízlés szerint
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd tegyük bele az áttört fokhagymát s keverjük el jól a liszttel. Öntsük fel őket tejjel, majd keverjük az egészet csomómentesre – ehhez, ha szükséges, használjunk habverőt.
Ahogy alapunk csomómentessé vált, adjuk hozzá a krémsajtot, a sajtot, illetve sózzuk, borsozzuk – dolgozzuk őket jól össze.
Egy másik serpenyőben tegyük fel a felszeletelt bacont sülni, de ne várjunk vele addig, amíg az ropogós lesz – a tepsiben még pirulni fog.
Érdemes a karfiolt, illetve a brokkolit blansírozni. Ehhez egy fazékba forralj vizet, majd főzd a zöldségeket benne nagyjából 3 – 4 percig, öntsd őket egy szűrőbe, s végezetül merítsd őket hideg vízbe. Csepegtessük őket le.
Vajazzunk ki egy nagyobb, hőálló tepsit, majd helyezzük bele a karfiolunk felét. Öntsük rá mártásunk felét, a szeletelt bacon egy részét, s a hagyma felét. Ezután ismételjük meg ezt, ugyanebben a sorrendben, s a hagymára helyezzük rá a néhány darab brokkolinkat, locsoljuk meg a maradék mártással. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, s 170 fokon nagyjából 30 perc alatt süssük készre egytálételünket.
4. Baconös – sajtos kelbimbó
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg kelbimbó
- 33 dkg tejföl
- 1 dl tejszín
- 20 dkg trappista sajt
- reszelt szerecsendió ízlés szerint
- olaj
- só, bors ízlés szerint
Tisztítsuk meg, majd vágjuk fel a kelbimbókat. Enyhén sósvízben főzzük meg őket – ez nagyjából 10 percet fog majd igénybe venni. Szűrjük őket le.
Keverjük krémesre a tejszínt a tejföllel, majd egy kevés sóval, szerecsendióval ízesítsük azt, ízlés szerint.
Egy tűzálló edényt kenjünk ki olajjal, majd tegyük bele a kelbimbót, öntsük le a tejfölös masszával, s a tetejére szórjuk rá a reszelt trappistát, s a csíkokra vágott bacont.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 – 30 perc alatt süssük készre ételünket, míg a bacon meg nem pirul a tetején.
Neked melyik receptünk tetszett a legjobban?