3. Vöröslencse bolognai
Hozzávalók (4 adag)
- 20 dkg vörös lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg spagetti
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom
- 4 evőkanál olívaolaj
- parmezán ízlés szerint
- 1 teáskanál oregánó
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
- 1 evőkanál pirospaprika
Hámozzuk meg a vöröshagymát, majd egy késes aprítóban vágjuk finomra. Zúzzuk össze a fokhagymagerezdeket, s hámozzuk meg a répát – reszeljük azt is finomra.
Egy magasabb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd pároljuk rajta üvegesre a vöröshagymát. Amint ez megtörtént, adjuk hozzá a répát, illetve a fokhagymát. Ízesítsük őket sóval, borssal, szórjuk rá a pirospaprikát, majd adjuk hozzá a megmosott lencsét is.
Fűszerezzük tovább a megfelelő mennyiségű oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel – öntsük fel nagyjából 5 dl vízzel, s fedő alatt fűzzük ételünket majdnem puhára, nagyjából 20 perc alatt.
Főzzük ki enyhén sós vízben a tésztát, majd szűrjük le – tartsuk melegen.
Adjuk hozzá ragunkhoz a paradicsomokat, s fedő nélkül főzzük puhára a lencsét. Amennyiben szükséges, ízlés szerint utólag még fűszerezhetjük.
Tálaljuk lencsés szószunkat a tésztával, majd ízlés szerint szórjuk meg a parmezánnal.
4. Villámgyors borsófőzelék
Hozzávalók (4 adag)
- 0,5 kg zöldborsó
- 2 fej vöröshagyma
- pirospaprika, só, bors ízlés szerint
- olaj
Vágjuk apróra a hagymákat, majd egy kevés olajon dinszteljük őket meg. Érdemes már most sózni, borsozni, hogy jobban összeessenek. Szórjunk rá pirospaprikát, majd adjuk hozzá a borsót. A borsó levet fog engedni, de egy kis vizet még érdemes hozzáöntetnünk. Figyeljünk oda, hogy ha viszont túl sok vizet kap a pörkölt alapunk könnyen levesessé válhat szaftos helyett.
Nagyjából 15 – 20 perc alatt főzzük őket készre, amikor ráncosodni kezd a borsó, akkor lesz tökéletesen kész.
Nokedlivel, frissen főtt rizzsel, de akár spagetti tésztával is fogyaszthatjuk. Ízlés szint öntsük le tejfüllel, hogy még finomabb legyen.
Te szereted a vegetáriánus ételeket?