Igaz, hogy a só ízletesebbé teszi az ételeket, de a túlzott fogyasztása egyáltalán nem egészséges, valószínűleg ezt már te is sokszor hallottad. De arról is hallottál, hogy miért nem egészséges a túlzott só fogyasztása? Nos, nézzük, hogy milyen hatással van a testünkre az, ha abbahagyjuk, vagy legalábbis csökkentjük a só bevitelét.
Sokszor halljuk, hogy ha tehetjük, minimalizáljuk a só fogyasztását. Néhányan ezért igyekeznek teljesen kiiktatni az étrendükből, és ugyan a kevesebb tényleg több, elfelejteni mégsem kellene a sót, hiszen erre is szüksége van a szervezetünknek, de természetesen csak a megfelelő mennyiségben. Ezt manapság igen nehéz ellenőrizni és kivitelezni. Most gondolod, hogy miért lenne nehéz, hiszen csak nem tesszük bele a kanál sót az ételbe, mikor főzünk, ugye? Hát ennél többről van szó. Mivel a feldolgozott termékekben mindig van só, és igen nagy odafigyelést igényelne a megfelelő mérték betartása, de nem is teljesen elvárt mivel ahogy írtuk, szüksége is van a szervezetünknek a sóra. A só ízletesebbé teszi az ételt, és nagy szerepet játszik a tartósításban is ezért az élelmiszeripar ezt soha nem fogja elhagyni az egyszer biztos. De ami fontos, hogy testünk egészsége érdekében érdemes figyelni a bevitt mennyiségre. Nézzük, milyen hatást váltunk ki, ha kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, vagy teljesen kiiktatjuk.
Csökken a vérnyomás
Az orvosok szerint elválaszthatatlan összefüggés van az elfogyasztott só mennyisége és a vérnyomás között. Ha túl sok kerül a szervezetünkbe, a testünk megpróbálja szabályozni azzal, hogy több vizet tárol. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy nagy nyomás keletkezik a keringési rendszeren, ami megnöveli a vérnyomást is.
A vesénkkel is jót teszünk
A sófogyasztás csökkentésével, vagy időszakos elhagyásával a vesekő kialakulásának esélyét is minimalizájuk. Ezek habár kicsik, viszont nagy fájdalmat is okozhatnak, éppen ezért ez nem elhanyagolható előny.
A puffadást is elkerülhetjük
Mivel a nátrium a vízvisszatartás egyik legfőbb oka, elhagyásával a szervezetünk kevesebbet raktároz, vagyis a felesleg kiürülhet, ezzel pedig a puffadás is enyhülhet.
A fejfájás miatt sem fog fájni a fejed többé
Azoknak, akik folyton fejfájással küzdenek, érdemes kipróbálniuk a sóbevitel csökkentését. Mivel a nátrium kétségtelenül hatással van az erekre, az azokra gyakorolt nyomás fejfájással járhat. Valószínű, hogy kevesebbszer érezzük majd a lüktetést, vagy enyhébb fájdalmat tapasztalunk, ha abbahagyjuk a sózást.
A fogyásban is segít
Aki csökkenti a sóbevitelt, az valószínűleg hamarosan kevesebbet nyom majd egy-két kilóval. Ez természetesen főként az elraktározott víz felszabadulása miatt történik, de ha odafigyelünk a nátriumbevitelre, akarva akaratlanul is egészségesebb, nem feldolgozott élelmiszereket kezdünk el fogyasztani, ami szintén nagyon jó hatással van az egészségünkre.