Miért van az, hogy a nagymama palacsintája valahogyan mindig sokkal puhább és finomabb lesz, mint a miénk, még akkor is, ha ugyanazt a receptet követjük? Nem hiába, hogy a nagymamák desszertjei, süteményei mindig sokkal finomabbak másénál, most elárulom az én nagymamám titkát, amitől extra finom lesz a következő palacsintád!
A palacsinta készítés titka nagymama szerint
Általában mindenkinek van egy jól bevált családi palacsinta receptje, de hiába követjük a receptet mégsem lesz olyan a végeredmény, mint a nagymamáinkké. Az én nagymamám elárulta a titkot, mire kell figyelni palacsinta készítés során, így most gondoltam megosztom veletek is! Ha a Te nagymamád süteményei és desszertjei is mindig aratják a sikert, akkor neked is meg kell ismerned a titkukat, hogy nyomdokaikba léphess a konyhában! Ettől lesz igazán piha és finom a Te következő palacsintád is!
Palacsinta, ahogy a nagymama készíti:
A tökéletes palacsinta hozzávaló:
• 20 dkg liszt,
• 2 tojás,
• 1,5 dl hideg víz,
• 3 dl tej,
• csipet só,
• 1 evőkanál cukor,
• késhegynyi sütőpor.
Igen! Jól látod! Az én nagymamám egy kis sütőport is tett mindig a palacsinta tésztájába, ettől lesz a tészta sokkal puhább! Azonban nem szabad túlzásba esni, mert akkor túlságosan meg fog kelni! Szóval lássuk is az elkészítést!
A nagymama palacsintájának elkészítése:
Először is a száraz alapanyagokat, a lisztet, a sütőport (feltétlen a lisztre tegyük), a cukrot és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojást és az olajat is. Miközben folyamatosan kevergetjük, adjunkk hozzá egy kis tejet is, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen csomós a tésztánk. Amikor már csomómentesre kevergettük a tésztát, akkor jöhet hozzá a maradék tej és itt adhatjuk hozzá a vizet is. A nagymama szerint a legjobb, hogyha szénsavas vizet keverünk hozzá, így a buborékok lazítják majd a tésztánkat. Tetszés szerint ízesíthetjük bármilyen fűszerrel, de így is tökéletes lesz! HA úgy gondoljuk megfelelő az állaga, folyik, de nem annyira mint a víz, akkor megkezdhetjük a sütést is. Forrósítsuk fel a kiolajozott serpenyőket, majd egy merőkanál segítségével miközben forgatjuk a serpenyőt, úgy öntsük bele a tésztát, hogy az szépen szétterüljön a serpenyő felületén. Az első két sütés legyen teszt, hogy tudd, kb. mekkora kanállal kell szedned, hogy a palacsinta ne legyen se túl vastag, se túl vékony.