Fánkot sütni nem bonyolult, de igazán jó fánkot sütni nem is egyszerű. Nagymamám azonban jól tuja az összes titkát, trükkjét a dolognak, éppen ezért most az ő receptjét lestem el, és mutatom meg nektek!
A fánkról
Ki mondta, hogy fánkot csak farsangkor lehet enni? Fánkot mindig lehet enni, és érdemes is, hiszen egy igazán ínycsiklandó desszert. Lehet enni reggelire, lehet enni ebédre, lehet enni desszertnek, és lehet enni csakúgy is. Egyszerű, de nagyszerű édesség, amit szerintem mindenki szeret. Én nem láttam még olyan kisgyereket, aki egy fánkra nemet mondott volna, legyen az lekváros, csokis, vagy csak egyszerű porcukros. Ugye te sem mondasz nemet egy fánkra sem? Magyarországon a 19. század tájékán terjedt el a manapság igen népszerű finomság; az étel eredetéről számos teória létezik; a közismert legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhez köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik, bárhogy is legyen, mi nagyon szeretjük, ugye te is? Magyarországon a fánk fogyasztása ahogyan már az elején is jeleztük, a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk hagyományosan népszerű böjt előtti csemege, ekkor ugyanis a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt. Sőt mi több a népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat. Na de a történetmesélés után nézzük nagymamám legendás receptjét!
A legfinomabb fánk receptje nagymamámtól
A véleményedre vagyok kíváncsi! Szavazz Te is a következő oldalon, hogy szerinted valóban ez-e a legjobb fánk receptje, Te így csinálnád-e? Lapozó a cikk végén!
Hozzávalók a legfinomabb fánkhoz
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 dkg cukor
5 tojássárgája
3 dl tej
1 csipetnyi só
A legfinomabb fánk elkészítése
Első lépésként kovászt készítünk a tej feléből az élesztő, cukor és 5 dkg liszt hozzáadásával, 2-3 percre meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. A többi anyagot pedig, a megkelt kovásszal együtt tálba tesszük és főzőkanállal jól kikeverjük, ha jól csináljuk, akkor a tészta fényes és hólyagos lesz. Ha megvagyunk ezzel, akkor egy félórát pihentetjük. Ha pihent, akkor deszkára önjük, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és még további félórán keresztül pihenni hagyjuk, ezt követően forró zsírban sütjük. A sütés apró titka: a megkelt fánkokat úgy helyezzük a zsírba, hogy az a részük, amelyik a deszkán állt, a zsírban felül legyen, továbbá arra is figyeljünk, hogy az első percben a gázcsap segítségével, a teljes láng felére csökkentett melegét használjuk, utána a fánk megsüléséig takaréklángot alkalmazunk. Nagyon fontos az is, hogy az edényt addig, amíg a fánkok egyik fele megpirul, befedjük. Porcukorral és, vagy lekvárral tálaljuk!