Alig vártam már, hogy átlapozzam a naptáramat. Végre megérkezett az ősz, a fahéjas almás pite hivatalos évszakja. Igazat megvallva ezt a napot már nagyon régóta vártam, mert tudtam, hogy egy mennyei almás pitével fogom köszönteni az őszt. Veletek is még az első nap megosztom a receptet, hogy minél többször el tudjátok készíteni ezt a mennyei almás pitét, amit még a nagymamámtól tanultam.
Hódítanak a nagy klasszikusok
Vegán, paleo, csökkentett szénhidráttartam, mentes, és sorolhatnánk a feliratokat a legtrendibb cukrászdák kirakataiból, de mi tudjuk, hogy ilyen-olyan reform étkezések ide, vagy oda, a legeslegfinomabb süteményeket a nagymama receptkönyvében kell keresni! A hagyományos ízeket, a hosszú évek tapasztalatát, kísérletezését, az öregek jótanácsait, titkos praktikáit, apró trükkjeit nem pótolhatja semmi. Most is egy ilyen receptet hoztam nektek, egy igazi őszi klasszikust, ami bármely szürke, borongós napot feldob majd. Készítsétek el ti is ezt a mennyei nagymama féle almás pitét, töltsetek mellé egy bögrényi forró teát, fogjatok egy meleg plédet, tapasszátok a homlokotokat az eső mosta ablakra, és a táj kémlelése mellé fogyasszátok jó étvággyal!
Nagymamám tökéletes almáspitéjének receptje
Hozzávalók nagymamám tökéletes almáspitéjéhez
A tésztához
- 25 dkg Ráma margarin (lehet más is, de a rama az igazi)
- 40 dkg finomliszt
- 12 dkg kristálycukor
- 1 tojássárgája
- 1fél citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 2 kg alma
- fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
Nagymamám tökéletes almáspitéjének elkészítése
Először is morzsoljuk el a Rama margarint a lisztben, majd adjuk hozzá sorjában a többi hozzávalót is, és ezekből készítsünk ruganyos tésztát. Nagymamám szerint, ha kell még valami, akkor érzéssel ilyenkor kell pótolni! Ha kész a tészta, akkor két részre vesszük, olyan cipó szerű formát készítünk belőle, kettőt, az egyiket nagyobbra hagyva, hiszen az almáspit aljához több tészta kell. Nagymamám mindig úgy készítette, hogy a dús töltelék alatt vastagabb a tészta és rajta csak lehelet vékony, talán ez volt a titka. Ezt hagyjuk pihenni egy kicsit, addig az almával foglalkozunk: meghámozzuk, majd lereszeljük (sajtreszelő tökéletes)! Egy közepes méretű (én 20x30 cm-eset használtam) magasabb falú tepsit kivajazunk és morzsával körbe szórunk, majd 200 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Kezdődik a pite összeállítása: a nagyobb bucit elővesszük és lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a tepsibe tapicskoljuk, jöhet rá egy kis zsemlemorzsa és a kinyomkodott reszelt alma, majd a fahéj és a vaníliás cukor. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtjuk, a félkész süti tetejére hengergetjük. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Végezetül villával megszurkáljuk, felvert tojássárgával megkenjük és mehet is a sütőbe körülbelül 40 percre Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult, ezt tűpróbával lehet ellenőrizni.