Ahogy beléptünk augusztusba, érezhettük a nyár lassú búcsúját és az őszi ízek előretörését. Azonban ne siessünk, mert még mindig van ideje élvezni a nyári gyümölcsök és ízek ízletes kombinációit! Az alábbi 10 sütemény recepttel meghittebbé és ínycsiklandóbbá tehetjük a nyár utolsó hónapját. Újítsuk meg a desszertkínálatunkat és készítsük el ezeket a könnyű és finom sütiket!
1. Briósfelfújt
Egy elegáns és könnyű desszert, ami különleges alkalmakra is tökéletes választás lehet. A briósfelfújt elkészítéséhez szükségünk lesz:
• 6 szelet briószelet
• 2 bögre tej
• 3 tojás
• 1/2 bögre cukor
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 1/2 teáskanál őrölt fahéj
• 1/4 teáskanál só
• 1/2 bögre mazsola (opcionális)
• Porcukor a tetejére
A briószeleteket vágjuk kisebb darabokra és helyezzük egy sütőedénybe. Keverjük össze a tojásokat, a tejet, a cukrot, a vaníliát, a fahéjat és a sót. Öntsük az elegyet a briószeletekre, majd szórjuk meg mazsolával. Süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz. Tálaljuk porcukorral megszórva.
2. Meggyes-mákos kalács
A kalács ízletes töltelékkel való gazdagítása igazi élményt nyújt. A meggyes-mákos kalács elkészítéséhez szükségünk lesz:
Tészta:
• 500 g liszt
• 25 g friss élesztő
• 250 ml tej
• 80 g vaj
• 50 g cukor
• 1 tojás
• Csipet só
Töltelék:
• 200 g darált mák
• 200 g kimagozott meggy
• 80 g cukor
• 1 teáskanál vanília kivonat
A friss élesztőt langyos tejben futtassuk fel. Adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és a megolvasztott vajat. Gyúrjuk addig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le és hagyjuk kelni kb. 1 órát.
A töltelékhez keverjük össze a darált mákot, a kimagozott meggyet, a cukrot és a vanília kivonatot.
A megkelt tésztát osszuk ketté. Nyújtsuk ki az egyik felét, majd tegyük rá a mákos-meggyes tölteléket. Fedjük be a másik tésztalappal és zárjuk le a széleit. Süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30-35 percig, amíg aranybarna lesz a teteje.
3. Szedres joghurtos torta
A joghurtos torta friss szederekkel igazán frissítő és könnyű desszert lehet. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
Tészta:
• 200 g keksz morzsa
• 100 g vaj, olvasztva
Töltelék:
• 500 g szedres joghurt
• 250 g tejszín
• 100 g porcukor
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 12 g zselatin (2 lap)
• 2 evőkanál hideg víz
A torta díszítéséhez:
• Friss szederek
• Citromfű levelek
A kekszmorzsát keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk a keveréket egy tortaformába alaposan és hűtsük le a hűtőszekrényben, amíg a töltelék elkészül.
A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A joghurtot keverjük össze a porcukorral és a vanília kivonattal. A tejszínt verjük fel habbá. Adjuk hozzá a joghurthoz és óvatosan forgassuk össze. Melegítsük fel a zselatint, amíg feloldódik, majd adjuk hozzá a joghurtos keverékhez.
Öntsük a tölteléket a tortaformába és hagyjuk hűlni a hűtőben legalább 4 órán keresztül. Díszítsük friss szederekkel és citromfű levelekkel.
4. Fügetorta
A füge édes ízvilága és selymes textúrája kiemelkedően finommá teszi ezt a tortát. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
Tészta:
• 200 g darált keksz
• 100 g vaj, olvasztva
Töltelék:
• 400 g mascarpone sajt
• 200 g tejszín
• 100 g porcukor
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 8-10 érett füge, vékonyan felszeletelve
A torta díszítéséhez:
• Méz
• Dió, durvára vágva
A darált kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk a keveréket egy tortaformába alaposan és hűtsük le a hűtőszekrényben, amíg a töltelék elkészül.
A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és a vanília kivonattal. A tejszínt verjük fel habbá és óvatosan forgassuk össze a mascarponéval.
Öntsük a tölteléket a tortaformába és simítsuk el a tetejét. Díszítsük vékonyra felszeletelt fügékkel és locsoljuk meg mézzel. Szórjuk meg durvára vágott dióval.
5. Pisztáciás-málnás piskóta
Egy könnyű és ízletes piskóta, amely a pisztácia és a málna tökéletes harmóniáját hozza létre. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
• 4 tojás
• 120 g cukor
• 100 g liszt
• 30 g őrölt pisztácia
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 csipet só
• 150 g málna
• Tejszínhab a tetejére
A tojásokat válasszuk szét a fehérjékre és a sárgájára. A fehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral. Adjuk hozzá a sárgákat és óvatosan keverjük össze. Keverjük össze a lisztet, a pisztáciát, a sütőport és a sót, majd szitáljuk a tojásos masszához. Óvatosan keverjük össze, amíg egy homogén tésztát kapunk.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába. Szórjuk meg a tetejét málnával. Süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg a tészta megsül és aranybarna lesz a teteje. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk tejszínhabbal megszórva.