10 süti augusztusra, hogy megédesítsük a nyár utolsó hónapját

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ahogy beléptünk augusztusba, érezhettük a nyár lassú búcsúját és az őszi ízek előretörését. Azonban ne siessünk, mert még mindig van ideje élvezni a nyári gyümölcsök és ízek ízletes kombinációit! Az alábbi 10 sütemény recepttel meghittebbé és ínycsiklandóbbá tehetjük a nyár utolsó hónapját. Újítsuk meg a desszertkínálatunkat és készítsük el ezeket a könnyű és finom sütiket!

1. Briósfelfújt


Egy elegáns és könnyű desszert, ami különleges alkalmakra is tökéletes választás lehet. A briósfelfújt elkészítéséhez szükségünk lesz:


•    6 szelet briószelet
•    2 bögre tej
•    3 tojás
•    1/2 bögre cukor
•    1 teáskanál vanília kivonat
•    1/2 teáskanál őrölt fahéj
•    1/4 teáskanál só
•    1/2 bögre mazsola (opcionális)
•    Porcukor a tetejére

A briószeleteket vágjuk kisebb darabokra és helyezzük egy sütőedénybe. Keverjük össze a tojásokat, a tejet, a cukrot, a vaníliát, a fahéjat és a sót. Öntsük az elegyet a briószeletekre, majd szórjuk meg mazsolával. Süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz. Tálaljuk porcukorral megszórva.

2. Meggyes-mákos kalács

A kalács ízletes töltelékkel való gazdagítása igazi élményt nyújt. A meggyes-mákos kalács elkészítéséhez szükségünk lesz:

Tészta:

•    500 g liszt
•    25 g friss élesztő
•    250 ml tej
•    80 g vaj
•    50 g cukor
•    1 tojás
•    Csipet só

Töltelék:

•    200 g darált mák
•    200 g kimagozott meggy
•    80 g cukor
•    1 teáskanál vanília kivonat

A friss élesztőt langyos tejben futtassuk fel. Adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és a megolvasztott vajat. Gyúrjuk addig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le és hagyjuk kelni kb. 1 órát.
A töltelékhez keverjük össze a darált mákot, a kimagozott meggyet, a cukrot és a vanília kivonatot.

A megkelt tésztát osszuk ketté. Nyújtsuk ki az egyik felét, majd tegyük rá a mákos-meggyes tölteléket. Fedjük be a másik tésztalappal és zárjuk le a széleit. Süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30-35 percig, amíg aranybarna lesz a teteje.

hirdetes

3. Szedres joghurtos torta

A joghurtos torta friss szederekkel igazán frissítő és könnyű desszert lehet. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:

Tészta:

•    200 g keksz morzsa
•    100 g vaj, olvasztva

Töltelék:

•    500 g szedres joghurt
•    250 g tejszín
•    100 g porcukor
•    1 teáskanál vanília kivonat
•    12 g zselatin (2 lap)
•    2 evőkanál hideg víz

A torta díszítéséhez:

•    Friss szederek
•    Citromfű levelek

A kekszmorzsát keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk a keveréket egy tortaformába alaposan és hűtsük le a hűtőszekrényben, amíg a töltelék elkészül.

A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A joghurtot keverjük össze a porcukorral és a vanília kivonattal. A tejszínt verjük fel habbá. Adjuk hozzá a joghurthoz és óvatosan forgassuk össze. Melegítsük fel a zselatint, amíg feloldódik, majd adjuk hozzá a joghurtos keverékhez.
Öntsük a tölteléket a tortaformába és hagyjuk hűlni a hűtőben legalább 4 órán keresztül. Díszítsük friss szederekkel és citromfű levelekkel.

4. Fügetorta

hirdetes

A füge édes ízvilága és selymes textúrája kiemelkedően finommá teszi ezt a tortát. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:

Tészta:

•    200 g darált keksz
•    100 g vaj, olvasztva

Töltelék:

•    400 g mascarpone sajt
•    200 g tejszín
•    100 g porcukor
•    1 teáskanál vanília kivonat
•    8-10 érett füge, vékonyan felszeletelve

A torta díszítéséhez:

•    Méz
•    Dió, durvára vágva

A darált kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk a keveréket egy tortaformába alaposan és hűtsük le a hűtőszekrényben, amíg a töltelék elkészül.

A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és a vanília kivonattal. A tejszínt verjük fel habbá és óvatosan forgassuk össze a mascarponéval.

Öntsük a tölteléket a tortaformába és simítsuk el a tetejét. Díszítsük vékonyra felszeletelt fügékkel és locsoljuk meg mézzel. Szórjuk meg durvára vágott dióval.

5. Pisztáciás-málnás piskóta

Egy könnyű és ízletes piskóta, amely a pisztácia és a málna tökéletes harmóniáját hozza létre. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:

•    4 tojás
•    120 g cukor
•    100 g liszt
•    30 g őrölt pisztácia
•    1 teáskanál sütőpor
•    1 csipet só
•    150 g málna
•    Tejszínhab a tetejére

A tojásokat válasszuk szét a fehérjékre és a sárgájára. A fehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral. Adjuk hozzá a sárgákat és óvatosan keverjük össze. Keverjük össze a lisztet, a pisztáciát, a sütőport és a sót, majd szitáljuk a tojásos masszához. Óvatosan keverjük össze, amíg egy homogén tésztát kapunk.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába. Szórjuk meg a tetejét málnával. Süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg a tészta megsül és aranybarna lesz a teteje. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk tejszínhabbal megszórva.
 

Kattints a következő oldalra további szuper receptekért augusztusra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia

Szótár

Bejgli

Bejgli: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A bejgli magyar nevén mákos vagy diós... Tovább

Jáki templom

  Jáki templom: A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális... Tovább

Tovább a lexikonra