Hamarosan itt a húsvéti időszak, ilyenkor már mindenki igyekszik azon gondolkozni, hogy milyen süteményekkel lepje meg szeretteit. Most hoztunk néhány egyszerű és villámgyors sós sütemény receptet, hiszen, ha vendégsereget nem is fogadhatunk, a sütés élményét senki sem veheti el tőlünk.
Édes sütemény ötleteinket, már itt olvashattátok, lássuk tehát ezt a 4 receptet, hogy a sósszájúaknak is kedvezzünk!
1. Húsvéti sós tekercs
Hozzávalók (8 adag)
- 4 db főtt tojás
- 180 g sajt
- 80 g majonézes torma
- 80 g tejföl
- 200 g füstölt-főtt tarja
- 1 db vöröshagyma
- 1 csomag leveles tészta
- 10 g margarin
- só, bors ízlés szerint
Először daraboljuk fel a hagymát, illetve a főtt tojásokat, illetve reszeljük le a sajtot – ennek csak a felével fogunk most dolgozni. Keverjük őket össze a tejföllel, majonézes tormával, illetve ízlés szerint borsozzuk, sózzuk a masszát. Keverjük át egy villával.
3 – 4 cm vastagságúra nyújtsuk ki a leveles tésztát, majd terítsük be azt a füstölt-főtt tarjával, valamint a tojáskrémmel. Tekerjük fel a tésztát, csomagoljuk be folpackba, majd helyezzük a mélyhűtőnkbe néhány órára, hogy könnyebben feltudjuk majd szeletelni. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Amikor már az állagát megfelelőnek találjuk - ez akár már egy óra múlva is megtörténhet, egy éles késsel vágjuk nagyjából 1 cm-es szeletekre. Kenjünk ki egy tepsit margarinnal, majd helyezzük rá a szeleteket nagyjából 1,5 cm-es távolságra – ugyanis sütés közben kisebb mértékben meg fognak dagadni.
A tetejére szórjuk a megmaradt sajtot majd ez előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük őket készre.
Nem tudod, hogyan díszítsd fel asztalod az ebédhez? Inspirálódj galériánkból!
#GALERIA-89#
2. Sonkás sajtos kiflik levelestésztából
Hozzávalók (5 adag)
- 2 csomag leveles tészta
- 10 dkg bacon
- 10 dkg tömlős krémsajt
- 20 dkg főtt sonka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db tojás a kenéshez
- 15 dkg trappista sajt
A leveles tésztákat 2 – 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd háromszög alakúra vagdossuk. Kenjünk le őket a krémsajttal.
Kockázzuk fel a bacon szalonna felét, majd süssük meg – ahogy elkészültek ezeket is (a zsírja nélkül) osszuk el őket a háromszögekre.
Szórjuk rájuk a darált sonkát, illetve a már lereszelt sajt nagyobb részét – figyeljünk oda, hogy ne minddel dolgozzunk.
Ízlés szerint sózzuk, majd tekerjük őket fel, kenjük le őket tojással.
A maradék bacont 3 -4 darabba vágjuk, majd egy-egy szeletet simítsunk a kiflik közepére.
Szórjuk meg gazdagok a kifliket petrezselyemzölddel, és a maradék sajttal.
180 fokos előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára.