3. Medvehagymás - sajtos muffin
Hozzávalók (4 adag)
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg sajt
- 1 csokor medvehagyma
- 15 dkg burgonya (főtt, áttört)
- 2,5 dl tej
- 2 db tojás
- 0,5 dl olaj
- só ízlés szerint
Mossuk meg a medvehagymát, majd vágjuk vékony csíkokra, kockázzuk fel a sajtot.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, sütőport, és sózzuk meg.
Egy másik tálba öntsük bele a már megfőtt, és áttört burgonyát, majd keverjük simára tojásokkal. Adjuk hozzá az olajat, illetve a tejet is.
A kapott masszához öntsük bele a felcsíkozott medvehagymát és a lisztet – keverjük mindet csomómentesre.
Muffinformákba osszuk szét a kapott tésztát, majd szórjuk rá a sajtkockákat, melyeket enyhén nyomjunk bele a massza tetejébe. A sajtokat egyébként a tésztába is belekeverhetjük annak készítése közben, viszont akkor nem garantált, hogy mindenhova ugyanannyi sajt jut.
Előmelegített sütőben, nagyjából 180 fokon készre sütjük őket.
4. Sonkás pogácsa
Hozzávalók (4 adag)
- 2 dl tej
- 3 db tojás
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg sajt
- 8 dkg vaj
- 20 dkg füstölt-főtt tarja
- só ízlés szerint
Tegyük a vajat tejbe, majd pár perc alatt forraljuk őket fel. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a lisztet, s keverjünk belőle egy sima masszát. Hagyjuk kihűlni.
Amíg a massza hűl, vágjuk apró kockákra a füstölt tarját, illetve reszeljük le a sajtot.
Amikor masszánk már langyos, adjuk hozzá a két kissé felvert tojást, majd a sajtot és a sonkát. Keverjük össze őket jól.
Formáljunk lisztes kézzel a tésztából kisebb golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral fedett tepsibe. Figyeljünk arra, hogy hagyjunk elegendő helyet a pogácsák között.
Kenjük meg őket tojással.
Előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából fél órán át süssük őket, addigra megpirul mindnek a teteje. Ha túl hamar kezdenének el pirulni, akkor takarjuk le őket sütőpapírral, majd a sütés előtti pár percben vegyük le róluk azt.
Nektek melyik sós sütemény receptje tetszett a legjobban?