Lassan itt a jó idő, közeleg a húsvét, a következő időszak már a zöldségekről, sonkáról, tojásról fog szólni a legtöbb embernek. Most összegyűjtöttem Nektek négy kedvenc saláta receptemet, melyet a tavasz beköszöntével minden héten szívesen fogyasztok. Ezek a könnyed, de annál finomabb ételek akár a diétádba is remekül fognak illeszkedni! Nézzük tehát, hogyan tudod őket és az öntetüket elkészíteni – a legegyszerűbb és leggyorsabb módon.
1. Madársaláta retekkel és francia kerti öntettel
Hozzávalók (4 adag):
A salátához
- 6 db retek
- 5 db újhagyma
- 10 dkg madársaláta
Az öntethez
- 5 evőkanál tárkonyecet
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- fél zöldpaprika
- 10 dkg paradicsom
- fél vöröshagyma
- 1 dl olívaolaj
- 9 levél bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
Az újhagymát karikákra, a retket szálkásra vágjuk. Rárakjuk őket egy tálra, úgy, hogy a hagyma, illetve a retek a salátára kerüljön.
Ezután készítsük el az öntetet. Ehhez a zöldségeket kockára, a leveleket apróra vágjuk, majd az összes hozzávalót helyezzük a turmixgépbe, s az 1 dl olaj kivételével turmixoljuk őket össze. Amikor már krémszerűvé vált, adjuk hozzá az olajat is.
Az előkészített salátát húzzuk át az öntettel.
2. Színes húsvéti saláta
Hozzávalók (4 adag)
A salátához
- 12 db főtt tojás
- 12 dkg csicseriborsó konzerv
- 1 marék dió (vagy mogyoró, mandula aprítva, pirítva)
- 4 db retek
- 8 db közepes salátalevél (vagy az összes zöldféle helyett salátakeverék)
- 120 g spenót, vagy bébispenót
- fél cékla (reszelve)
- 1 kis db lilahagyma
Öntethez
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál citromhéj
- só, bors ízlés szerint
Az elkészítéséhez először főzzük, majd pucoljuk meg a tojásokat. Osszuk szét a saláta alapanyagait négy kisebb tálkába – alulra a megmosott salátaleveleket, spenótot és a reszelt céklát, majd rá a leszűrt csicseriborsót, a karikázott retket, rá a felezett tojásokat, majd a vékony lilahagyma szeleteket.
Az öntethez először az olívaolajat keverjük össze a citromlével. Ezután adjuk hozzá a joghurtot, a citromhéjat, majd a borsot, sót is – ízlés szerint. Keverjük az egészet simára.
Az öntettel locsoljuk meg a kis salátakupacainkat, majd szúrjunk rájuk pirított mandulát, mogyorót vagy diót.