5 étel a Mátrából – egyszerű, gyors receptek

TK

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden magyarországi területnek megvannak a saját maga ételjellegzetességei. Ezek közül nem mindet lehet felmérni, hogy mely ízek azok, amelyeket magunkkal hoztunk az évek során, illetve melyek azok, amik az évszázadok alatt már keveredtek más nemzetek ízeivel, mint például a szlovákokéval. Egy biztos, ezek az ételek a Mátrában örvendenek nagy népszerűségnek – ismerd meg Te is ezt az 5 isteni receptet.

1.    Klasszikus mátrai borzaska


Hozzávalók (4 adag)


-    50 dkg csirkemell
-    5 db burgonya
-    2 db tojás
-    3 evőkanál zsemlemorzsa
-    fokhagyma
-    reszelt sajt
-    tejföl
-    só, bors ízlés szerint


Szeleteljük vékonyra a húst, borsozzuk, sózzuk meg, majd hagyjuk állni.


A burgonyákat közepes sajtreszelőn reszeljük le, majd hagyjuk kicsit állni, hogy levet eresszen. Ezután jó alaposan nyomkodjuk ki, majd sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. Adjuk hozzá a tojásokat, illetve a lisztet. Forgassuk a húst a lisztbe, majd utána a krumplis masszába.


Serpenyőben, nem túl forró olajon lassan süsük őket ki nagyjából 5 perc alatt, úgy, hogy a hús és a burgonya is átsüljön.

hirdetes


Ha megsültek, akkor rakjuk őket papírtörlőre, így felitatva a felesleges olajt. Tálaláskor kenjük meg fokhagymás tejföllel, majd szórjunk rá sajtot.

 

Nincs ötleted, hogyan tudnád bevinni lakásodba a tavaszt? Inspirálódj gyönyörű csokrainkból!

#GALERIA-91#


2.    Juhtúrós haluska


Hozzávalók (4 adag)


-    10 dkg szalonna
-    1 db tojás
-    1 kg burgonya
-    20 dkg tejföl

hirdetes
-    25 dkg juhtúró
-    30 dkg liszt
-    1 csokor snidling
-    só ízlés szerint


Kockázzuk apróra a szalonnát, majd süssük zsírjára, s egy szűrőlapáttal szedjük ki a húst. Tegyük félre.


Hámozzuk, majd reszeljük le a burgonyát, majd dolgozzuk össze a tojással, illetve a liszttel. Az így kapott masszából szaggassunk galuskát, majd forrásban lévő, sós vízben néhány perc alatt főzzük őket meg. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor érdemes már őket leszűrni, illetve lecsepegtetni.


A kifőtt galuskákat megforgatjuk a forró szalonnazsírban, majd elosztjuk őket a tányérokra. Tálaláshoz morzsoljuk rá a juhtúrót, kanalazzuk rá a tejfölt, végül szórjuk meg a sült szalonnakockákkal, szórjuk meg a finomra vágott snidlinggel.

Amennyiben szeretnéd megismerni a többi érdekes receptünket, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Pécsi Székesegyház

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház a Pécsi egyházmegye katedrálisa, a város... Tovább

Budapesti Nemzetközi Vásár

A Budapesti Nemzetközi Vásár vagy közkeletű rövidítéssel BNV 1925 áprilisa óta évente... Tovább

Tovább a lexikonra