hirdetes

5 étel a Mátrából – egyszerű, gyors receptek

TK
Mátrai borzaska

3.    Krumplovnyika


Hozzávalók (4 adag)


-    1 kg burgonya
-    liszt
-    olaj, vaj, vagy zsír
-    30 dkg túró, vagy káposzta


Ez az étel héjában főtt krumpliból készül, ezért érdemes először ezt odatenni. Amikor már kissé meghűlt, pucoljuk meg őket, majd még melegen nyomjuk őket át krumplinyomón. Annyi marék lisztet adjunk hozzá, amennyi krumplinyomó krumplit nyomtunk össze.


Sózzuk, majd dolgozzuk össze őket jól. Akkor jó, ha közepesen lágy tésztát kapunk, amit osszunk kis cipókra. Ezeket nyújtsuk nagyjából fél cm vastagságúra, s egy teflon palacsintasütőben süssük meg tésztánk mindkét oldalát – ezeket kenjünk meg zsírral, vagy vajjal. Ízlés szerint vagy pirított káposztával, vagy áttört túróval töltsük meg.


4.    Mátrai betyárgulyás


Hozzávalók (4 adag)


-    1 kg hús
-    1 fej vöröshagyma
-    1 – 2 db paradicsom

hirdetes
-    1 – 2 db zöldpaprika
-    pirospaprika
-    3 – 4 db burgonya
-    1 – 3 gerezd fokhagyma
-    babérlevél
-    boróka bogyó
-    erdei vadfűszer keverék
-    kis kapor
-    2/1 dl tejszín
-    2 – 3 evőkanál tejföl
-    só ízlés szerint
-    vargánya ízlés szerint


Először készítsünk pörköltalapot. Sertészsíron aranybarnára pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Miután kissé megdinszteltük őket, a megtisztított, felkockázott húst helyezzük rá, kicsik süssük, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát, engedjük fel egy kis vízzel. Ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá a fűszereket – a boróka bogyót, a babérlevelet, erdei fűszerkeveréket, majd főzzük félpuhára a húst.


Akkor adjuk hozzá a vargányát, majd a kockára vágott burgonyát, kevés fokhagymát s ízesítsük kaporral.

hirdetes


Amikor a hús már puhára főtt, keverjük le a tejszínt a tejföllel, s habarjuk a gulyásba. A tejszín fogja majd megadni számára a selymes ízt.


5.    Ganca


Hozzávalók (4 adag)


-    1 kg krumpli
-    liszt
-    só ízlés szerint
-    hagyma
-    olaj


A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd tegyük egy fazékba – főzzük puhára, majd nyomjuk szét a vízben. Annyi vizet engedjünk főzéséhez, ami éppen ellepi. Keverjük hozzá az összenyomásuk után a lisztet, illetve a sót. Főzzük így addig, amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig hagyjuk állni, majd szaggassunk belőle galuskákat. Közben zsíron pirítsuk le a hagymát, s öntsük a galuskára. 

Neked melyik recept tetszett a legjobban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Weörös Sándor

Weörös Sándor: a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb író, költő alakja volt,... Tovább

Magyar bivaly

Magyar bivaly: Nemes magyar fajta, mely száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia