Minden magyarországi területnek megvannak a saját maga ételjellegzetességei. Ezek közül nem mindet lehet felmérni, hogy mely ízek azok, amelyeket magunkkal hoztunk az évek során, illetve melyek azok, amik az évszázadok alatt már keveredtek más nemzetek ízeivel, mint például a szlovákokéval. Egy biztos, ezek az ételek a Mátrában örvendenek nagy népszerűségnek – ismerd meg Te is ezt az 5 isteni receptet.
1. Klasszikus mátrai borzaska
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg csirkemell
- 5 db burgonya
- 2 db tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- fokhagyma
- reszelt sajt
- tejföl
- só, bors ízlés szerint
Szeleteljük vékonyra a húst, borsozzuk, sózzuk meg, majd hagyjuk állni.
A burgonyákat közepes sajtreszelőn reszeljük le, majd hagyjuk kicsit állni, hogy levet eresszen. Ezután jó alaposan nyomkodjuk ki, majd sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. Adjuk hozzá a tojásokat, illetve a lisztet. Forgassuk a húst a lisztbe, majd utána a krumplis masszába.
Serpenyőben, nem túl forró olajon lassan süsük őket ki nagyjából 5 perc alatt, úgy, hogy a hús és a burgonya is átsüljön.
Ha megsültek, akkor rakjuk őket papírtörlőre, így felitatva a felesleges olajt. Tálaláskor kenjük meg fokhagymás tejföllel, majd szórjunk rá sajtot.
Nincs ötleted, hogyan tudnád bevinni lakásodba a tavaszt? Inspirálódj gyönyörű csokrainkból!
2. Juhtúrós haluska
Hozzávalók (4 adag)
- 10 dkg szalonna
- 1 db tojás
- 1 kg burgonya
- 20 dkg tejföl
- 30 dkg liszt
- 1 csokor snidling
- só ízlés szerint
Kockázzuk apróra a szalonnát, majd süssük zsírjára, s egy szűrőlapáttal szedjük ki a húst. Tegyük félre.
Hámozzuk, majd reszeljük le a burgonyát, majd dolgozzuk össze a tojással, illetve a liszttel. Az így kapott masszából szaggassunk galuskát, majd forrásban lévő, sós vízben néhány perc alatt főzzük őket meg. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor érdemes már őket leszűrni, illetve lecsepegtetni.
A kifőtt galuskákat megforgatjuk a forró szalonnazsírban, majd elosztjuk őket a tányérokra. Tálaláshoz morzsoljuk rá a juhtúrót, kanalazzuk rá a tejfölt, végül szórjuk meg a sült szalonnakockákkal, szórjuk meg a finomra vágott snidlinggel.