Édességrajongóként évszaktól függően mindig van a tarsolyomban egy-két tuti recept, ami passzol az adott hangulathoz. Egyszerre szeretem a változatosságot és ragaszkodom a bevált dolgokhoz, az édességek terén is. Az alábbiakban elhoztam az öt kedvenc nyári édességem receptjét, amiket könnyű megcsinálni, és nagyszerű elmajszolni a kánikula idején!
Nutellás fagylalt
Ha már nyár, nyilván a fagylalt az első, ami mindenkinek eszébe jut. Én személy szerint nagyon sok ízt szeretek, viszont nem tudok sokat enni. De sokan épp fordítva vannak ezzel: rengeteget el tudnak tüntetni, de csak a kedvenc ízeikből. Most egy nutellás fagylalt receptjét mutatom, mivel még nem találkoztam olyannal, aki a nutellára „Fúúúúúúj”-jal reagált volna.
Hozzávalók
• 5 dl habtejszín
• 340 g sűrített tej
• 10 dkg étcsokoládé
• 20 dkg nutella
• 2 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A csokit megolvasztjuk, kissé visszahűtjük. A tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe tesszük. A nutellát, a kakaót, a sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét összekeverjük. Hozzáadjuk a jól lehűtött tejszínt és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik. Minimum 3 órára fagyasztószekrénybe tesszük. Ha letelt az idő, kezdődhet a nassolás!
Madártej
A madártej igazi klasszikus, nagymamám is csinálta, én is csinálom. Személy szerint annyira szeretem, hogy többször rosszullétig tömtem vele magam. Sok receptet kipróbáltam már, de mindent egybevetve – a hozzávalók mennyiségét, az készítés idejét-bonyolultságát nézve – ez az alábbi recept lett a befutó. Lássuk!
Hozzávalók
• 6db tojássárgája
• 8dkg cukor
• 1db vaníliarúd
• 6dl zsíros tej
• 3db tojásfehérje
• 1csip só
Elkészítés
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, amíg a tojássárgája kissé kifehéredik. Ekkor apránként hozzácsurgatjuk a tejet, jól elkeverjük, majd alacsony tűzön feltesszük főni, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik – nem szükséges felforralni. Végül lehűtjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük egy kézi habverő segítségével. (Az a jó, ha már olyan kemény, hogy szinte lefordul a keverőlapátról.) Ezután egy gyorsító trükköt alkalmazunk, amihez egy vízforralóban vizet forralunk, majd a kemény, felvert tojásokat ezzel a felforrt vízzel vékony sugárban csurgatva leforrázzuk. (Ettől a hőkezeléstől a tojások fehérje teljesen megfő, szépen keményedik, és a víz tetején marad.) Kanállal remekül adagolható, formázható és nem kell attól tartanunk, hogy a vízben főzéskor szétesik. Az így kapott habgaluskákat kínáljuk a kihűlt madártej tetejére.