Nincs is jobb, mint amikor a krumplis pogácsát sütőből kivéve melegen fogyasztjuk. Igaz, a nagyi mindig azt mondta, hogy várjak vele legalább 10 percet, hogy kihűljön, de ki az, aki kibíra várni ezt a rengeteg időt, amikor ott van előtte a finom s jó illetú házi pogácsa? Én tuti nem!
Úgy gondolom, hogy minden sütemény akkor igazán finom, ha az házon belül készült, de a tökéletes süteményekért a nagyihoz kell menni. A nagymamám minden egyes látogatásunkkor elkészítette a kedvenc süteményeimet, nem is értem, hogy volt egy nap minderre ideje, amellett, hogy tökéletesen vezette a háztartást. Sütött pogácsát( de nem ám egyfajtát, hanem mindig hármat), hókiflit, és mézeskrémest is. Próbálom utánozni, de sosem sikerült olyan finomra még, mint amilyen az övé volt. Lehet, hogy az a tömérdek mennyiségű szeretet, amivel készült hiányzik belőle? Ki tudja, hogy mi volt a nagyi pogácsáinak titka! :)
De ezeket tudom róla:
Hozzávalók
• A tésztához
• 6.5 dl tej
• 5 dkg friss élesztő
• 2 ek cukor
• 2 tk só
• 0.5 dl napraforgó olaj
• 1 db tojás
• A tepertőkrémhez
• 20 dkg tepertő (darált)
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
A tetejére
1 db tojás
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olajat, a sót, és elkeverjük. Végül belekeverjük a lisztet, nem kell nagyon kidolgozni. Viszonylag lágy tésztát kell kapjunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta, a tepertőt sóval és borssal ízesítjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett lapra tesszük, és kinyújtjuk. Vigyázzunk, ne lisztezzük túl, mert a hajtogatások során egyre keményebb lesz a tésztánk, és nehezebb vele dolgozni. A kinyújtott tésztát megkenjük a tepertőkrém kb. ötödével, majd összehajtogatjuk. Először a felső harmadot le, majd az alsó harmadot fel, majd egyik oldalról szintén egyharmadot, és a másik oldalról is behajtunk. A nyújtás-kenés-összehajtást ismételjük még négyszer. Az utolsó hajtogatás után a tésztát hagyjuk kb. 15 percet pihenni, majd kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra. A tetejét késsel két irányból bevágjuk. Majd nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Tepsire tesszük, megkenjük a kissé felvert tojással, és 5 percet pihentetjük. Előmelegített sütőben tepsinként kb. 10-12 perc alatt kisütjük.