A rengeteg szeretet lenne a titka nagyi krumplis pogácsájának?

Bettina

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nincs is jobb, mint amikor a krumplis pogácsát sütőből kivéve melegen fogyasztjuk. Igaz, a nagyi mindig azt mondta, hogy várjak vele legalább 10 percet, hogy kihűljön, de ki az, aki kibíra várni ezt a rengeteg időt, amikor ott van előtte a finom s jó illetú házi pogácsa? Én tuti nem!

Úgy gondolom, hogy minden sütemény akkor igazán finom, ha az házon belül készült, de a tökéletes süteményekért a nagyihoz kell menni. A nagymamám minden egyes látogatásunkkor elkészítette a kedvenc süteményeimet, nem is értem, hogy volt egy nap minderre ideje, amellett, hogy tökéletesen vezette a háztartást. Sütött pogácsát( de nem ám egyfajtát, hanem mindig hármat), hókiflit, és mézeskrémest is. Próbálom utánozni, de sosem sikerült olyan finomra még, mint amilyen az övé volt. Lehet, hogy az a tömérdek mennyiségű szeretet, amivel készült hiányzik belőle? Ki tudja, hogy mi volt a nagyi pogácsáinak titka! :) 

De ezeket tudom róla:

Hozzávalók


•    A tésztához
•    6.5 dl tej
•    5 dkg friss élesztő
•    2 ek cukor
•    2 tk só

hirdetes
•    100 dkg finomliszt
•    0.5 dl napraforgó olaj
•    1 db tojás
•    A tepertőkrémhez
•    20 dkg tepertő (darált)
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint


A tetejére
1 db tojás


Elkészítés

hirdetes


A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olajat, a sót, és elkeverjük. Végül belekeverjük a lisztet, nem kell nagyon kidolgozni. Viszonylag lágy tésztát kell kapjunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta, a tepertőt sóval és borssal ízesítjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett lapra tesszük, és kinyújtjuk. Vigyázzunk, ne lisztezzük túl, mert a hajtogatások során egyre keményebb lesz a tésztánk, és nehezebb vele dolgozni. A kinyújtott tésztát megkenjük a tepertőkrém kb. ötödével, majd összehajtogatjuk. Először a felső harmadot le, majd az alsó harmadot fel, majd egyik oldalról szintén egyharmadot, és a másik oldalról is behajtunk. A nyújtás-kenés-összehajtást ismételjük még négyszer. Az utolsó hajtogatás után a tésztát hagyjuk kb. 15 percet pihenni, majd kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra. A tetejét késsel két irányból bevágjuk. Majd nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Tepsire tesszük, megkenjük a kissé felvert tojással, és 5 percet pihentetjük. Előmelegített sütőben tepsinként kb. 10-12 perc alatt kisütjük.

Lapozz a következő oldalra a finom sajtos pogácsa receptért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Komáromi erődrendszer

Komáromi erődrendszer: A komáromi erődrendszer részei egyrészt a történelmi Komárom két... Tovább

A tartós szegfű

A tartós szegfű: A tartós szegfű igazi hungarikum, a világon kizárólag a Duna-Tisza közi... Tovább

Tovább a lexikonra