Isteni finom és olcsó aranygaluska receptek

magyarországom.hu, ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha mostanában gondolkoztál valami egyszerű, de annál finomabb recepten, ráadásul édesszájú vagy, akkor a mostani cikkem Neked íródott. A tökéletes nagyi féle aranygaluska elkészítése a részletekben rejlik. Alapja egy nagyon könnyed tészta, amit, ha sodóval leöntesz, egyszerűen mennyei. Lássuk tehát, hogyan lehet remek aranygaluskát csinálni – plusz egy gluténmentes recepttel, így biztosan Te is megtalálod melyiket szeretnéd majd elkészíteni!

Aranygaluska, ahogy nagyi készíti


Hozzávalók (6 adag):


A tésztához


-    50 dkg finomliszt
-    2 dkg friss élesztő
-    3 dl tej
-    7 dkg vaj
-    2 db tojássárgája
-    1 evőkanál cukor


A sodóhoz


-    4 db tojássárgája
-    7 dl tej
-    1 db vanília (kikapart magja)
-    6 dkg cukor
-    1 evőkanál finomliszt


A szóráshoz:


-    30 dkg darált dió
-    cukor ízlés szerint
-    10 dkg vaj


Először a finomlisztet egy tálba szitáljuk. Fellangyosítjuk a tejet, majd ebben fogjuk elmorzsolni az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután megolvasztjuk a vajat, majd ezt hozzáadjuk a már a felfuttatott élesztővel és tojássárgákkal a liszthez adjuk. Gyúrjuk össze. Lisztezzük meg a tetejét, majd takarjuk le. Kelesszük a duplájára.

hirdetes


Amint kész, nyújtsuk vastagra, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. Olvasszuk meg a vajat., keverjük ki a cukrot és a diót.


Vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát. Forgassuk meg először a pogácsákat az olvasztott vajba, majd hempergessük őket bele a cukros dióba, és helyezzük őket a formába.


Melegítsük elő a sütőt, majd 200°C-on süssük meg. Takarjuk le, ugyanis a dió könnyen odakaphat. Nagyjából 45 percet fog igényelni sütése.

hirdetes


Készítsük el a sodót; a tejet keverjük el a vaníliarúd kikapart magjával, majd forraljuk fel. Egy másik lábasban keverjük ki a tojássárgáját a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, majd főzzük kis lángon sűrűre – viszont figyeljünk, hogy ne legyen túlzottan puding állagú.


Várjuk meg még kicsit kihűl az aranygaluska, majd tépjük szét, és öntsük le a sodóval.

 

Amennyiben tetszett, és érdekel a gluténmentes recept is, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia Magyar

Szótár

Mohácsi busójárás

Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje: hungarikumnbak számít. Félhivatalosan... Tovább

Egri piros alma

Egri piros alma: Eger környékén, Noszvaj községben fedezte fel Kovács Sándor és magyar I.... Tovább

Tovább a lexikonra