Ha mostanában gondolkoztál valami egyszerű, de annál finomabb recepten, ráadásul édesszájú vagy, akkor a mostani cikkem Neked íródott. A tökéletes nagyi féle aranygaluska elkészítése a részletekben rejlik. Alapja egy nagyon könnyed tészta, amit, ha sodóval leöntesz, egyszerűen mennyei. Lássuk tehát, hogyan lehet remek aranygaluskát csinálni – plusz egy gluténmentes recepttel, így biztosan Te is megtalálod melyiket szeretnéd majd elkészíteni!
Aranygaluska, ahogy nagyi készíti
Hozzávalók (6 adag):
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 7 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál cukor
A sodóhoz
- 4 db tojássárgája
- 7 dl tej
- 1 db vanília (kikapart magja)
- 6 dkg cukor
- 1 evőkanál finomliszt
A szóráshoz:
- 30 dkg darált dió
- cukor ízlés szerint
- 10 dkg vaj
Először a finomlisztet egy tálba szitáljuk. Fellangyosítjuk a tejet, majd ebben fogjuk elmorzsolni az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután megolvasztjuk a vajat, majd ezt hozzáadjuk a már a felfuttatott élesztővel és tojássárgákkal a liszthez adjuk. Gyúrjuk össze. Lisztezzük meg a tetejét, majd takarjuk le. Kelesszük a duplájára.
Amint kész, nyújtsuk vastagra, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. Olvasszuk meg a vajat., keverjük ki a cukrot és a diót.
Vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát. Forgassuk meg először a pogácsákat az olvasztott vajba, majd hempergessük őket bele a cukros dióba, és helyezzük őket a formába.
Melegítsük elő a sütőt, majd 200°C-on süssük meg. Takarjuk le, ugyanis a dió könnyen odakaphat. Nagyjából 45 percet fog igényelni sütése.
Készítsük el a sodót; a tejet keverjük el a vaníliarúd kikapart magjával, majd forraljuk fel. Egy másik lábasban keverjük ki a tojássárgáját a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, majd főzzük kis lángon sűrűre – viszont figyeljünk, hogy ne legyen túlzottan puding állagú.
Várjuk meg még kicsit kihűl az aranygaluska, majd tépjük szét, és öntsük le a sodóval.