Itt a tavasz, a jó idő, az otthoni bezártság alatt biztosan a kertben is bőven akadhat tennivaló, de a bogrács szezon is elkezdődött. Hozd ki a karanténból a legtöbbet, készítsd el valamelyik hagyományos bográcsétel receptjét! Nem fogsz csalódni!
A családdal összezárva biztosan már sokszor nem tudjátok mihez kezdjetek, azonban a bográcsozással feldobhatjátok a karantént! Úgyis itt a tavasz, csicseregnek a madarak, egyre melegebb az idő, így nyugodtan kiülhetünk a kertbe és összedobhatunk egy finom bográcsételt. Egy kicsit talán így kizökkenthetjük magunkat a bezártság érzéséből és a családdal összeülve nagyon jó közös program lehet a bográcsozás. De lássuk, milyen hagyományos magyar ételeket készíthetünk bográcsban!
Tippek bográcsozáshoz
Az újonnan vásárolt bográcsot érdemes az első használat előtt kívül és belül is zsírral vagy étolajjal bekenni, majd ezután a bevonatot kiégetni erős tűzön, utána pedig finom homokkal vagy kőporral átsúrolni, hogy fényes legyen. Miután ez megvan, csak egyszerűen mosogassuk el és öblítsük át.
A bográcsba ragadt ételmaradékokat egyébként sokkal egyszerűbb hasonlóképpen eltávolítani, így néha érdemes lehet a fenti trükköt alkalmazni, akkor is, ha már régebbi a bográcsunk.
Ha bográcsban főzünk, a legjobb a lobogó tűz. Még a grillezés során a leégett tüzet “használjuk”, a bográcsozás lényege, hogy a tűz erős legyen, ezáltal jó hőhatás érje a bográcsot. Érdemes a tűz köré téglát tenni, hogy megóvjuk a széltől, ezáltal pedig sokkal inkább a bográcsot érje a tűz hője.
A bogrács magasságát könnyedén állíthatjuk, annak érdekében, hogy kényelmesebb legyen a főzés, illetve ne égjen le az étel. Emellett főzés közben a kevergetés helyett általában a bogrács forgatása a legpraktikusabb megoldás.
Paprikás krumpli
Az egyik legegyszerűbb ételünk a paprikás krumplit, amit még az is el tud készíteni, aki nem túl jártas a magyar konyhában. A paprikás krumpli bográcsban pedig még finomabb, mint egy fazékban főzve. A lényeg, az arányokon múlik! Gyorsan el tudjuk készíteni és igen laktató étel, így az egész család könnyen jól lakhat. Emellett még biztos, hogy holnapra is marad belőle, ezáltal főznünk sem kell a hétvége hátralevő részében.
Hozzávalók
2 kg krumpli, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg mangalica zsír, 20 dkg füstölt szalonna, 1 szál szárazkolbász, 3 evőkanál pirospaprika, só, bors
Elkészítés
A krumplit, a vöröshagymát és a füstölt szalonnát kockázzuk fel, a szárazkolbászt pedig karikázzuk fel. Az előkészületek után már nagyon egyszerű dolgunk lesz, hiszen csak egymás után kell tenni a hozzávalókat. A hagymát pirítsuk üvegesre a mangalicazsírban, majd dobjuk rá a szalonnát és pirítsuk le a hagymával. Vigyázzunk a hagymára, nehogy megégjen! Ha esetleg félünk, hogy megég, öntsünk rá egy kevés vizet. Miután lepirítottuk a hagymát és a szalonnát, rakjuk hozzá a szárazkolbász karikákat és pirítsuk még pár percig. Ezután húzzuk le a tűzről a bográcsot és öntsük hozzá a pirospaprikát. Keverjük el a hozzávalókkal, majd dobjuk rá a krumplit, keverjük össze és tegyük vissza a tűzre. Visszarakva a tűzre, öntsük fel annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kevergetés nélkül főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.