Bogrács gulyás
A hagyományos gulyás bográcsban a legfinomabb! Úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk az alapreceptet, a lényeg, hogy egy igen gazdag, laktató ételt fogunk kapni. A gulyás elkészítésének az alapja a jó minőségű hús, aminél semmiképp se spóroljunk, illetve a sokféle zöldség, ami megadja a gulyás ízét. A családban biztos ez az az étel, amit mindenki szeret, akár sűrűbben főételként, akár levesként tálaljuk. Friss házi kenyérrel tunkolva az egyik legjobb hagyományos magyar bográcsétel. Lássuk a receptet!
Hozzávalók
2 kg sertéscomb, 3-4 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 5 gerezd fokhagyma, zöldségek: 7 szál répa, 3 db fehérrépa, 8 db krumpli, 1 db kisebb zellergumó, 1 nagyobb karalábé; fűszerek: só, bors, őrölt köménymag, őrölt pirospaprika – ezekből 1 merőkanálnyi minimum, ételízesítő, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál gulyáskrém
Elkészítés
Először mindent készítsünk elő, a zöldségeket mossuk, hámozzuk meg, majd vágjuk fel a répákat karikákra, a többi zöldséget és a húst pedig kockázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát is kockázzuk fel, majd a vöröshagymát kezdjük el a zsíron üvegesre párolni. Ha már üvegessé vált, dobjuk rá a fokhagymákat is és 1-2 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a húst, és fehéredésig pirítsuk. Ezután ízesítsük a fűszerekkel, és engedjük fel vízzel. Mikor felforrt, rakjuk bele a répákat, zellert, karalábét és a petrezselymet apróra vágva. Ha a zöldségek már majdnem megfőttek, mehet rá a krumpli is. Ellenőrizzük a zöldségek állagát és a húst is, és ha úgy véljük, hogy minden megfőtt benne, levehetjük a tűzről. Közben érdemes kóstolgatni is, hogy szükséges-e még bele bármilyen fűszer.
Pörkölt
Bográcsban szinte bármilyen pörkölt elkészíthető. Sőt, talán sokkal finomabb, mint a tűzhelyen készítve, nem hiába készítették őseink is mindig bográcsban a pörkölteket. Akár disznóból, marhából, csirkéből készítjük, a recept nagyjából ugyanúgy néz ki, csupán a főzési idő lesz hosszabb vagy rövidebb. Még egy csirkepörköltet nagyon gyorsan elkészíthetünk, egy marhahúsnak sokkal több idő kell, hogy megfelelően megpuhuljon. Bográcsban érdemesebb egyébként disznó vagy marhahúsból készíthetnünk a pörköltet, hiszen a tüzet nem tudjuk úgy szabályozni, mint a tűzhelyen, így a csirke sokkal könnyebben szétfőhet. De lássunk egy marhapörkölt receptet bográcsban!
Hozzávalók
3 kg marhalábszár, 4-5 nagyobb vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsír, 3 db paradicsom, 3 db étkezésipaprika, 1-2 db csípős paprika, fűszerek: só, bors, babérlevél, őrölt köménymag, 2 evőkanál pirospaprika; 3 dl száraz vörösbor
Elkészítés
A vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk, majd rakjuk rá a zúzott fokhagymákat. Ezután a kockára vágott húst rakjuk bele és fehéredésig pirítsuk. Ha már a hús kifehéredett, dobjuk rá a felkarikázott paprikákat és az apróra vágott paradicsomot. Miután kicsit összeestek, öntsük fel a bográcsot annyi vízzel, amennyi pont ellepi a húst. Ezután sózzuk, borsozzuk, ízesítsük az őrölt köménymaggal és adjunk hozzá 4-5 db babérlevelet. Ezután főleg várakozás következik, hiszen körülbelül 2 óra kell a húsnak, még megfő. Néha érdemes megforgatni, megrázni a bográcsot, hogy átkeverjük az ételt. Közben figyeljük a víz mennyiségét is, és ha úgy látjuk, hogy elfőtt, pótoljuk. Miután megpuhult a hús, a vörösborba öntsük bele a pirospaprikát, keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a bogrács tartalmához. Hagyjuk rotyogni a pörköltet egy 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről és már el is készült.