Csokoládé jótékony hatásai
A csokoládét szinte kivétel nélkül mindenki nagyon szereti. Sima vagy ízesített? kicsi vagy nagy kiszerelés? Ét vagy tej? Ma már széles választék közül lehet kedvünkre válogatni, és azon felül, hogy finom, még jótékony hatásai is lehetnek. A legtöbben talán boldogsághormonként emlegetik, de ezen kívül más módon is hozzájárulhatnak az egészségünkhöz, és nem csupán a rossz kedvre megoldás.
Csokoládé fajták
Alapvetően 3 nagy csoportba sorolhatjuk őket. Létezik fehér-, tej-, és étcsokoládé. Az ét- és a tejcsokoládé között a kakaótartalom mennyisége a különbség, valamint az étcsokoládé nem tartalmaz tejport. Ha egy csokoládé legalább 43%-os kakaótartalommal rendelkezik, akkor étcsokoládénak minősül. Már 90-95 százalékosat is kaphatunk, azonban minél magasabb az érték, annál keserűbb íze van az adott csokoládénak. Ezzel szemben a tejcsokoládéról általánosságban elmondható, hogy népszerűbb. Körülbelül 25-35 százalékos kakaótartalommal bír és még cukor, tejpor/tej és kakaóvaj található benne, tehát édesebb. A fehér csoki tulajdonképpen nem is igazi csoki, hiszen ahogy a színéből is látszik, nem tartalmaz kakaót, de a tejcsokoládéhoz hasonlóan a többi összetevőt igen. Sok esetben vaníliaporral is ízesítik.
Jótékony hatásai
Főként az étcsokoládét lehet kiemelni, hiszen ez a legegészségesebb a többi közül. A hangsúly azonban a mértékletességen van!
Bőr
Sokan észrevehették már, hogy számos kozmetikai termék alapanyagaként szolgál bőrfiatalító hatása miatt, és pakolásokat is készíthetünk belőle. Mindez nem véletlen, hiszen antioxidáns tartalma miatt hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához. Koffein is található bene, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és méregtelenít. Sőt amit a mostani időszakban fontos kiemelni, hogy bizonyos mértékben az UV sugarakkal szemben is hatásos lehet.
Ásványi anyagokban gazdag, úgy mint magnézium, vas, kalcium. Csökkentheti a magas vérnyomást, ezáltal megelőzhető a szívinfarktus. A benne található flavonoidok következtében elkerülhető az agyvérzés és javítja a látást, mivel serkenti az agy vérellátást. Ha már az agynál tartunk, akkor fontos megemlíteni, hogy javíthatja a teljesítőképességünket pár kocka csokoládé. Nem véletlen, hogy a vizsgázó diákok számára elmaradhatatlan kellék. Gyulladásgátló hatással is rendelkezik és a ’’rossz” koleszterinszintet csökkenti, ezáltal védi szívünk egészségét és jótékony hatással van az érrendszerre is.