A nyár vége a cukkini hatalmas szezonja, így mostani cikkünkben egyszerű, de annál istenibb recepteket gyűjtöttünk össze. A legtöbb olcsón, gyorsan kivitelezhető, és biztos, hogy nem fog majd panasz érkezni rájuk!
Nagyon gyors egyedényes, zöldséges spagetti
Hozzávalók (6 adag)
- 50 dkg spagetti tészta
- 8 közepes darab gomba
- 2 darab kis cukkini
- 20 dkg zöldborsó
- 100 ml habtejszín
- 1 közepes darab fehér hagyma vagy salotta
- 12 dl víz
- 10 dkg parmezán sajt
- 2 szál oregánó vagy kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
Spagettink elkészítéséhez először vegyünk elő egy nagyobb fazekat, majd helyezzük bele az összes alapanyagot – a spagettit, a már vékonyra szeletelt gombát, a cukkinit, a hagymát, illetve a zöldborsót, a kakukkfű vagy/és oregánó ágakat. Ízlés szerint érdemes még most sóznunk, borsoznunk majd az egészre öntsük rá a megfelelő mennyiségű vizet – ezután helyezzük ételünk alapját a tűzhelyre.
Miután a víz felforrt, vegyük vissza a lángot – közepesen, fedő nélkül pároljuk puhára a zöldségeket, hagyjuk, hogy a tészta megfőjön és hogy a víz is kissé elpárologjon róla. Ez a procedúra nagyjából 8 – 10 percet vesz majd igénybe – közben viszont érdemes folyamatosan, óvatosan mozgatnunk a tésztát, hogy az nehogy összeragadjon.
Ételünk állaga már ekkor is krémessé fog válni, melynek oka a főzővíz lesz majd.
Ehhez keverjük hozzá a tejszínt, majd a reszelt parmezánt, s már tálalhatjuk is!
Tejszínes-bazsalikomon cukkinikrémleves
Hozzávalók (4 adag)
- 5 dkg vaj
- 2 közepes méretű cukkini
- 1 közepes darab vöröshagyma
- 6 levél bazsalikom
- 2 dl habtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Levesünk elkészítéséhez először dolgozzuk fel a cukkinit – vágjuk azokat nagyjából kétujjnyi vastagságúra, majd ezeket a karikákat szeljük négy felé.
A vöröshagymát aprítsuk fel, majd egy kevés olajon pirítsuk meg. Ehhez adjuk hozzá a fokhagymát, majd a cukkinit is, s néhány percig pároljuk őket együtt.