Ha nyár, akkor meleg, strandolás és persze tipikusan nyári ételek! Közülük pedig talán a legjellemzőbb a görögdinnye, melyet a legtöbb ember csupán magában fogyaszt, holott nem csak üdítők, koktélok, de rengeteg isteni étel is készülhet belőle. Ezeket a szuperegyszerű recepteket Neked is érdemes kipróbálnod idén nyáron!
Villámgyors görögdinnyeleves
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg görögdinnye (már megtisztított, kimagozott)
- 1 dl száraz vörösbor
- 10 dkg virágméz (a mennyiség változhat a dinnye édességétől függően)
- 5 dkg mazsola
- fél citromból nyert citromlé
- 2 szál menta
- 2 dl növényi habtejszín
Levesünk elkészítéséhez először tisztítsuk meg a görögdinnyét, vágjuk ki gyümölcsünket héjából, majd magozzuk is ki. Ezután tegyük turmixépbe, majd pépesítsük össze a levesünk alapjául szolgáló dinnyét.
Ezután tegyük egy lábasba a mézet, a mazsolát, valamint adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű vörösbort is. Öblítsük le mentánkat, majd aprítsuk fel – ezután helyezzük azt is lábasunkba.
Addig melegítsük hozzávalóinkat a lábasban, amíg a méz teljesen fel nem olvad. Figyeljünk oda, hogy folyamatosan keverjük meg alapanyagainkat, nehogy leégjenek. Amikor a méz már folyékonnyá vált, öntsük a lábasba görögdinnyepürénket. Forraljuk fel, majd onnantól kezdve már csupán pár percig főzzük levesünket.
Ezután húzzuk le lábasunkat a tűzről, majd megközelítőleg 5 percig hagyjuk, hogy hűljön egy picit. Ezután keverjük hozzá a habtejszínt, majd tegyük elkészült ételünket a hűtőbe.
Hidegen tálalva a legfinomabb, mely képes feldobni a legmelegebb napokat is könnyedségével.
Egyszerű, nyári görögdinnye-dzsem
Hozzávalók (12 adag)
- 1 kg görögdinnye
- 2 dl narancslé
- 4 evőkanál citromlé
- 50 dkg befőzőcukor
Először tisztítsuk, majd magozzuk ki a dinnyét, helyezzük el egy nagyobb lábasban – ezután öntsük rá a narancs-, valamint a citromlevet.
Egy botmixer segítségével pépesítsük össze dzsemünket, ugyanakkor érdemes egy-két nagyobb darabot is hagyni benne a gyümölcsből.