hirdetes

A nyár ízei – isteni, egyszerű dinnyés receptek

TK
Frissítve: 2024.06.28
Frissítette: ZH
Görögdinnye

Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű cukrot, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett forraljuk fel dzsemünket. Ahogy felforrt, utána már csak 4 – 5 percig főzzük masszánkat.


Öblítsünk ki néhány befőttesüveget forró vízzel, majd ahogy elkészült masszánk, rögtön töltsük bele azokba.


Az üvegeket ezután érdemes dunsztolnunk – rakjuk őket néhány konyharuhával, esetleg törölközővel kibélelt lábasba, majd csomagoljuk be őket a ruhákkal. Amennyiben szeretnénk, még a tetejükre is rakhatunk egy-két anyagdarabot melegítés gyanánt. Pár óránként nézzünk rá az üvegekre, fordítsuk meg azokat, ezzel biztosítva, hogy a dinnyehús egyenletesen oszoljon el az üvegekben.


Fetás görögdinnyesaláta


Hozzávalók (4 adag)


-    1 kg görögdinnye
-    200 gramm feta sajt
-    2 evőkanál fenyőmag
-    3 szál menta

hirdetes
-    2 evőkanál olívaolaj
-    fél citromból nyert citromlé
-    só, bors ízlés szerint


Isteni salátánk elkészítéséhez először hűtsük be jól a dinnyét, majd pirítsuk a megfelelő mennyiségű fenyőmagot serpenyőben aranybarnára, majd hagyjuk, hogy kihűljön. 


Ezután készítsük el a dresszinget – keverjük el a citromlevet az olajjal, majd ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük azt.
Kockázzuk fel a jól behűtött dinnyehúst, majd a fetát is. Mossuk meg a mentát, majd tépkedjük le a leveleket, vágjuk azokat vékony csíkokra. Tegyük az összes hozzávalót egy nagyobb edénybe, locsoljuk meg a dresszinggel, majd keverjük össze ételünket jól.


Tálaljuk salátánkat fenyőmaggal megszórva.


Kánikulaűző mentás görögdinnyesaláta egyszerűen


Hozzávalók (3 adag)


-    500 gramm görögdinnye

hirdetes
-    borsmentalevél ízlés szerint
-    1 teáskanál vörösborecet vagy almaecet
-    1 evőkanál méz vagy agavé szirup
-    1 csipet cayenne bors


Salátánk elkészítése rendkívül egyszerű – először tisztítsuk meg gyümölcsünket, távolítsuk el magjait, majd kockázzuk fel vagy egy kisebb kanál segítségével vájjunk belőle kisebb gömböket.


Keverjük össze jól az öntet hozzávalóit, majd pirítsuk meg picit a mentaleveleket – ezután adjuk hozzá azokat is.


Hűtsük le a dinnyét, majd öntsük le a szósszal – azonnal fogyasszuk vagy amennyiben szeretnénk, hogy jobban összeérjenek az ízek, akkor érdemes 1 – 2 órát hűtőbe tenni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mudi

Mudi: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert... Tovább

A tihanyi visszhang mondája

  A tihanyi visszhang mondája: A magyar történelem gazdag regékben és mondákban is. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia