Mennyei diós szaloncukrok házilag: rumos, narancsos - az egész család imádni fogja

VN, ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mindjárt itt van a karácsony, lassan kopogtat a december, az adventi várakozás időszaka. Mindenki tudja, hogy szaloncukor nélkül nem lehet igazi a karácsony. Éppen ezért hoztunk is 2 mennyei, otthon elkészíthető szaloncukor receptet az egyik kedvenc hozzávalónkból: a dióból. A kézzel készített dolgoknak egyébként is van valami bája, varázsa, hiszen nem csak kézzel, hanem szívvel és lélekkel is készülnek, így akár ajándékba is adhatod ezeket, vagy egyszerűen csak tálalhatod a családi ünnepélyen.

Rumos-diós szaloncukor házilag

Hozzávalók a rumos-diós szaloncukorhoz

  • 20 dkg darált dió
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál rum
  • házi baracklekvár (hogy gyúrható masszát kapjunk)
  • magas kakaótartalmú étcsokoládé

A rumos-diós szaloncukor elkészítése

Az étcsokin kívül az összes hozzávalót összekeverjük és egy jól gyúrható masszát képzünk belőlük, ez lesz a szaloncukor alapja, erre jön a csokibevonat, amit többféleképpen el lehet készíteni. 

A csokimáz elkészítése

Hagyományosan vízgőz felett temperálva vagy beoltásos módszerrel mikró segítségével. A beoltásos módszer lényege, hogy a csoki 2/3-át megolvasszuk mikróban vagy vízgőz felett, majd a maradékot szilárd formában hozzákeverjük és hagyjuk, hogy felolvadjon, ezt kevergetéssel lehet elérni. Ha a hagyományos eljárást választjuk, akkor az összes csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve lehűtjük 27 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra. Akármelyik módszert is használjuk, már az olvasztás közben el kell kezdeni készíteni a szaloncukor alapját: egy kis kanállal veszünk ki a csokiból és egy sütőpapírral bélelt tálcára teszünk belőlük, erre fog kerülni a töltelék, ez lesz az alap. Erre rárakjuk a tölteléket, ovális formákat, majd mehet a hűtőbe egy kis időre. Amikor a temperálással végeztünk kivesszük a hűtőből a félkész szaloncukrokat és a csokiba mártjuk villa segítségével talppal felfelé. Kicsit lekocogtatjuk a csokit róla, hogy ne maradjon felesleg, majd a sütőpapírra helyezzük. Ha a csoki megdermed csomagolhatjuk is.

hirdetes

Diós-narancsos szaloncukor házilag

Hozzávalók a diós-narancsos szaloncukorhoz

  • 50 g darált dió
  • hirdetes
  • 25 g kókuszreszelék
  • 125 g mazsola 
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1 csapott teáskanál őrölt kardamom vagy fahéj
  • magas kakaótartalmú étcsokoládé

A diós-narancsos szaloncukor elkészítése

A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, majd öntsünk rá forró vizet és tegyük félre. Keverjük össze a kókuszreszeléket, a darált diót, kardamomot, reszeljük bele egy narancshéját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük, majd ezt is keverjük hozzá a keverékhez és laposan keverjünk össze mindent. Ezt követően jöhet a formázás és a csokibevonat. Mindent ugyanúgy kell csinálni, mint ahogyan fentebb írtunk: olvasztás, mártás, hűtés, csomagolás.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Érdekességek Gasztronómia

Szótár

Bakony

Bakony: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Bakony mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű... Tovább

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Neszmélyi borvidék a Dunántúl... Tovább

Tovább a lexikonra