Mindjárt itt van a karácsony, lassan kopogtat a december, az adventi várakozás időszaka. Mindenki tudja, hogy szaloncukor nélkül nem lehet igazi a karácsony. Éppen ezért hoztunk is 2 mennyei, otthon elkészíthető szaloncukor receptet az egyik kedvenc hozzávalónkból: a dióból. A kézzel készített dolgoknak egyébként is van valami bája, varázsa, hiszen nem csak kézzel, hanem szívvel és lélekkel is készülnek, így akár ajándékba is adhatod ezeket, vagy egyszerűen csak tálalhatod a családi ünnepélyen.
Rumos-diós szaloncukor házilag
Hozzávalók a rumos-diós szaloncukorhoz
- 20 dkg darált dió
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 narancs reszelt héja
- 2 evőkanál rum
- házi baracklekvár (hogy gyúrható masszát kapjunk)
- magas kakaótartalmú étcsokoládé
A rumos-diós szaloncukor elkészítése
Az étcsokin kívül az összes hozzávalót összekeverjük és egy jól gyúrható masszát képzünk belőlük, ez lesz a szaloncukor alapja, erre jön a csokibevonat, amit többféleképpen el lehet készíteni.
A csokimáz elkészítése
Hagyományosan vízgőz felett temperálva vagy beoltásos módszerrel mikró segítségével. A beoltásos módszer lényege, hogy a csoki 2/3-át megolvasszuk mikróban vagy vízgőz felett, majd a maradékot szilárd formában hozzákeverjük és hagyjuk, hogy felolvadjon, ezt kevergetéssel lehet elérni. Ha a hagyományos eljárást választjuk, akkor az összes csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve lehűtjük 27 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra. Akármelyik módszert is használjuk, már az olvasztás közben el kell kezdeni készíteni a szaloncukor alapját: egy kis kanállal veszünk ki a csokiból és egy sütőpapírral bélelt tálcára teszünk belőlük, erre fog kerülni a töltelék, ez lesz az alap. Erre rárakjuk a tölteléket, ovális formákat, majd mehet a hűtőbe egy kis időre. Amikor a temperálással végeztünk kivesszük a hűtőből a félkész szaloncukrokat és a csokiba mártjuk villa segítségével talppal felfelé. Kicsit lekocogtatjuk a csokit róla, hogy ne maradjon felesleg, majd a sütőpapírra helyezzük. Ha a csoki megdermed csomagolhatjuk is.
Diós-narancsos szaloncukor házilag
Hozzávalók a diós-narancsos szaloncukorhoz
- 50 g darált dió
- 25 g kókuszreszelék
- 125 g mazsola
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanál narancslé
- 1 csapott teáskanál őrölt kardamom vagy fahéj
- magas kakaótartalmú étcsokoládé
A diós-narancsos szaloncukor elkészítése
A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, majd öntsünk rá forró vizet és tegyük félre. Keverjük össze a kókuszreszeléket, a darált diót, kardamomot, reszeljük bele egy narancshéját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük, majd ezt is keverjük hozzá a keverékhez és laposan keverjünk össze mindent. Ezt követően jöhet a formázás és a csokibevonat. Mindent ugyanúgy kell csinálni, mint ahogyan fentebb írtunk: olvasztás, mártás, hűtés, csomagolás.