A húsvét sztárja egyértelműen a tojás, illetve a sonka. Bár a mostani ünnep nem a nagy családi összejövetelekről fog szólni, mégis érdemes egy hozzá méltó menüt készíteni. Természetesen ezek közül a töltött tojás nem maradhat ki, mégis most gondolkozzunk egy kicsit másban. Ezeket az egyszerű receptek akkor is segíteni fognak, amennyiben nem vagy egy igazi konyhatündér, hiszen ahogy a L’ecsó című rajzfilm is megtanította nekünk: „Főzni bárki tud!”
1. Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók (4 adag)
- 25 dkg vaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 nagyobb darab krumpli
- 1 nagyobb csokor, nagyjából 50 g medvehagyma
- 1 dl tejszín
- só, bors ízlés szerint
Először olvaszd fel a fejet egy nagyobb lábasban, pucold meg a krumplikat, vágd apróra a hagymát.
Amikor a vaj már habzik, add hozzá a már meghámozott krumplit, illetve az aprított hagymát. Hagyd egy kicsit őket párolódni, majd ízesítsd sóval, borssal ízlés szerint. Alacsony lángon főzd 10 percig, míg a zöldségek megpuhulnak, közben pedig kevergesd, figyelj oda, hogy ne égjen le.
Amint az idő letelt öntsd hozzá az alaplevet, majd, ha felforrt, add hozzá a medvehagymát – főzd pár percig, viszont vigyázz, mert ha túlfőzöd, akkor nem csak ízét, de színét is el fogja veszíteni hagymád.
Amikor már pár percet főtt, egy mixer segítségével pürésítsd, majd add hozzá a tejszínt, s hagy, hogy még egy picit forrjon.
Fogyasztásához én személy szerint pirítóst ajánlok, de anélkül is isteni lesz!
2. Stefánia szelet baconbe tekerve, reteksalátával
Nincs ötleted, milyen díszítés kerüljön az ünnepi asztalra? Tekintsd meg galériánkat inspirácóért!
#GALERIA-89#
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
- 3 db egész tojás keményre főzve
- 3 db egész tojás felverve
- 25 dkg szeletelt bacon
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
A reteksalátához
- 2 csomag hónapos retek
- 2 marék bébispenót vagy madársaláta
- 1 evőkanál fehérborecet
- 2 evőkanál dióolaj
- só, bors ízlés szerint
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a 4 tojást főzzük keményre, s hűtsük őket le hideg vízben. Aprítsuk fel, majd dinszteljük meg olajon a vöröshagymát.
Egy nagy keverőtálba helyezzük a darálthúst – dolgozzuk össze a felvert tojásokkal, majd az aprított, már dinsztelt hagymával, illetve a zúzott fokhagymával. Adjuk hozzá szintén a zsemlemorzsát, majd a fűszereket. Gyúrjuk össze jól masszánkat.