Isteni eperlekvár recept, és bónuszba 5 tanács nagymamámtól a lekvárfőzéshez

VN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hurrá, itt az eperszezon újra, ami egyet jelent azzal, hogy indulhat a nagy lekvárbefőzés! Te sem tudod, hogy is kezdj hozzá, ez lesz az első alkalom, vagy próbálkoztál már, csak éppen nem voltál teljes mértéken elégedett? Akkor most jól figyelj, mert nemcsak nagymamám több éves, jól bevált eperlekvár receptjét mutatom meg, hanem még szuper tippeket is hoztam egyenesen a nagyitól, amikkel ti is biztosan nagy sikert fogtok aratni! Csak aztán ne felejtsétek el barátnőiteknek is továbbadni a lekvárfőzési praktikákat!

Tanácsok lekvárfőzéshez

#1: Minőségi, tiszta gyümölcs

Legyen bármilyen gyümölcs a lekvár alapanyaga, mindig csak megfelelő minőségű, alaposan megtisztított gyümölccsel dolgozz! A hibás gyümölcsök ugyanis az egész lekvárt tönkre tehetik, nem érdemes ezen spórolni. Tehát ügyelj arra, hogy csak friss, hibátlan szemek kerüljenek a fazékba! A kiválogatott ép szemeket óvatosan mosd meg többször is váltott vízben, vagy kíméletesen zuhanyozd le, mielőtt kicsumázod, majd lecsepegteted őket!

#2: Darabolás

Egyáltalán ne mindegy, hogy mekkorák a gyümölcsök, az eper esetében sem! Törekedj arra, hogy egyenletesre vágd fel az epret, a kisebbeket egyben is hagyhatod, annak érdekben, hogy egyformán puhuljanak meg! Igen, magától értetődő, de sokan nem figyelnek erre eléggé, és bizony sok múlhat rajta!

#3: A megfelelő cukormennyiség

A lekvárhoz nem kell sok minden, de még így is nehéz az alapanyagokkal bánni, a cukor a valódi kritikus pontja az egész lekvárfőzésnek, az eperlekvár főzésnél különösen könnyen el lehet mérni a cukrot. Vannak már mindenféle csoda cukormentes lekvárreceptek is, illetve sokan próbálkoznak kevesebb mennyiségű cukor hozzáadásával is, de azt tudnod kell, mielőtt ebbe vágod a fejszéd, hogy a cukornak nem csak ízesítő, hanem sűrűsítő szerepe is van, tehát kevesebb cukor hígabb lekvárt eredményez! Esetleg mestersége sűrűsítő anyagokkal tudod ezt korrigálni.

hirdetes

#4: A citromlé hasznos

Az egyik ok, amiért nagyon hasznos a citromlé, hogy a fanyar ízzel ellensúlyozhatod a lekvár édességét, a másik pedig, hogy a citromnak magas a pektintartalma, főleg a héjában, aminek sűrűsítő hatása van.

#5: Zárd le jól!

Semmit sem ér a tökéletesen elkészített zamatos eperlekvár, ha nem zárod le megfelelően! Először is az lekvár üvegbe való töltését fokozatosan végezd, nehogy az üveg megrepedjen, majd jöhet a dunsztolás, 1-2 nap múlva egy ellenőrzés, ha visszapattan vagy be sem lehet nyomni az üveg tetejét, akkor jó munkát végeztél. Hogyan dunsztold? Nagymamám szerint így: az üvegekbe töltött forró eperlekvárokat alaposan zárd le, tedd sűrűn egymás mellé és alaposan bugyoláld be, tolldunyha híján vastag takarókkal, és hagyd így 1-2 napig!

hirdetes

+Bónusz tipp

Eper lelőhelyet keresel? Összegyűjtöttük nektek az ország szedd maagad eperföldjeinek listáját, kattintsatok, szedjetek epret, és főzzetek fnom eperlekvárt!

Most, hogy már mindent tudsz, lássunk is hozzá! Lapozz a következő oldalra az isteni eperlekvár receptért!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Sió

Sió: A nagy magyarországi folyók egyike. A Sió vagy Sió csatorna jelentős folyó a... Tovább

Baradla-barlang

Baradla-barlang: Az ország leghíresebb barlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt... Tovább

Tovább a lexikonra