Nagymamám több éves eperlekvár receptje, amit te is imádni fogsz!
Jöjjön is nagymamám eperlekvár receptje!
Hozzávalók az eperlekvárhoz
2 kg eper
70 dkg cukor
1 citrom leve
Az eperlekvár elkészítése
Első lépésként, ahogy már fent is írtuk az epret alaposan megtisztítjuk, kicsumázzuk, és azonos szeletekre vágjuk. Továbbá fontos azt is hozzátenni, hogy nem csak az epreket kell alaposan megtisztítani, hanem a használatos konyhai felületeket, eszközöket, valamint lekváros üvegeket is, hiszen egy-egy apró morzsa is hatalmas károkat tud tenni a lekvárban! Ha az előkészítés kész van, akkor indulhat is a folyamat: az epret, a cukrot egy fazékba tesszük, és ráfacsarjuk a citrom levét is, és elkezdjük kis lángon főzni folyamatos keverés közben addig, amíg el nem fő a habja. Ha elkészült, akkor egy botmixer segítségével egy kicsit pürésítjük, ez persze függ attól, hogy ki milyen állagú eperlekvárt szeretne. Az elkészült lekvárt üvegekbe töltjük, egy darab folpackkal betakarjuk, majd alaposan rászorítjuk a kupakot. 5 percre fejre állítjuk az üvegeket, és dunsztoljuk a fentebb leírt technika szerint!
Ez az eperlekvár alapreceptje, de egyébként variálható számtalan módon, például ízesíthető vaníliával, vagy mentával esetleg bazsalikommal is, amiket nem is kell már külön belefőzni. De kombinálhatod is, például készíthetsz eper-rebarba, bodzás eper, vagy eper-ribizli lekvárt is, de mást is kitalálhatsz, de ezek nagyon jól működnek együtt, saját tapasztalat!