A falafel hagyományosan csicseriborsóból készülő fasírt, vagy golyó, a vegetáriánus életmódot folytató emberek étrendjének szerves része. Mára már az egészvilágon elterjedt. Ismerd meg most Te is isteni receptjeinket, hiszen ez egy olyan étel, amit mindenkinek legalább egyszer meg kell kóstolni.
Nagyon gyors eredeti, arab falafel
Hozzávalók (6 adag)
- 50 dkg csicseriborsó
- 0,5 fej fokhagyma
- 2 evőkanál római kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 0,5 evőkanál szódabikarbóna
- 0,5 evőkanál só
- 1 kisebb db vöröshagyma
- 1 teáskanál chili
A fűszerekhez
- 1 késhegynyi szegfűszeg
- 2 késhegynyi bors
- 2 késhegynyi majoranna
- 2 késhegynyi koriander
- 3 késhegynyi fűszerpaprika
Először mossuk meg a csicseriborsót, majd áztassuk 12 órán keresztül.
Keverjük össze a fűszereket, nagyjából egy evőkanálnyi adagot kell kapnunk.
Aprítsuk össze késes aprítóval a hagymákat, a petrezselymet, a paprikát, valamint a borsót – amennyiben van egy jó darálónk, akkor le is darálhatjuk őket. Ezután, amennyiben szeretnénk, botmixerrel pépesítsük őket még jobban.
Keverjük hozzá a fűszerek felét, majd egy nagyobb tálba tegyük masszánkat, simítsuk azt szépen szét, majd tegyük hozzá a fűszerek másik felét. Hagyjuk állni legalább három órán át – ez azért felettébb fontos, mert ekkor fog majd ételünk összeállni, így nem fog majd sütés közben az szétesni.
Hogyha eleget állt, keverjük össze még egyszer az egészet – kavarjuk bele a szódabikarbónát is.
Vizes kézzel gyúrjunk belőle gombócokat, majd forró olajban, lassú tűzön süssük őket aranybarnára. Ha nem elég meleg az olaj ez nem fog sikerülni, úgyhogy erre fokozottan figyeljünk.
Egyszerű, gyors sárgarépás falafelgolyók lepénykenyérrel
Hozzávalók (2 adag)
- 400 g csicseriborsó
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 kisebb db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- római kömény ízlés szerint
- só, bors ízlés szerint
- koriander ízlés szerint
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 150 g salátakeverék
- 4 dl napraforgó olaj
- 1 tasak tokaj vinaigrette
- 2 db pita
- 4 evőkanál humusz