Még az is lehet, hogy magyar eredetű a legendás francia croissant?

VN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az egyik leghíresebb, nemzetközileg ismert francia finomság a croissant, ami lehet, hogy igazából nem is annyira francia eredetű? Sőt még az is lehet, hogy a croissant Magyarországról ered? Számtalan legenda kering az egyébként nagyon finom péksütemény eredete körül, megpróbáltunk utánajárni, mi is az igazság, illetve egy szuper receptet is hoztunk nektek!

A croissant eredete

Bár a köztudatban az él, hogy a vajas croissant francia eredetű, Franciaországból származik, ez nem teljesen biztos, hogy így van. Az igazság az, hogy a croissant történetét a mai napig homály fedi, számtalan legenda kering azonban körülötte. Ami a legvalószínűbbnek tűnik, az az osztrákokhoz, egészen pontosan Bécs ostromához köthető. A történet szerint Bcsben készítették el először a franciának titulált finomságot, ami a török zászló holdját mintázza, és innen került Mária Terézia lánya, Marie Antoinette jóvoltából Franciaországban, aki valósággal rajongott a croissantért!

Az is lehet, hogy a croissant magyar eredetű

Egy másik történet szerint a croissant a XVII. században született, méghozzá akkor, amikor a török, Buda visszafoglalására tett kíséretet, tehát hazánkban. A legenda szerint a törökök az éjszaka alagutat ástak, hogy a városfal alatt jussanak be a királyi városba. Egyetlen dologgal nem számoltak, hogy az épp műszakjukat teljesítő pékek a harangok megszólaltatásával figyelmeztetik a lakosságot és ezzel sikeresen meghiúsítják Buda visszafoglalását. És ennek a sikernek a jeléül pedig a pékek a török zászlóban szereplő félholdra hasonlító leveles tésztát sütöttek a lakosságnak, ami a croissant őse. Kicsit meseszerű történet, aláírjuk, de akár még így is történhetett. Egy biztos, a franciák mindennapos reggelije, ami számtalan verzióban elkészíthető, a lényeg, hogy kívül ropogós legyen, belül pedig puha, mint a vaj! Mutatunk is egy szuper receptet, hogy ne kelljen Franciaországig utaznotok a finomságért!

hirdetes

A francia croissant receptje

Számtalan verziója él már a croissantnak, vannak sós, és édes receptek, csokis, sonkás, sajtos, éppen ezért mi most egy olyan receptet hoztunk nektek, amit kedvetekre variálhattok!

Hozzávalók a francia croissanthoz

hirdetes

0,5 csomag élesztő
0,5 l tej
0,5 kg liszt
2 tojás
20 dkg margarin
2 dl víz
cukor, só
töltelék (lehet csokoládé, lekvár, sonka, sajt)

A francia croissant elkészítése

Első lépésként futtassuk fel az élesztőt, majd a lisztet keverjük össze a margarinnal, a tojással, a langyos vízzel és a már felfutott élesztővel, ezután pedig dagasszuk szép hólyagosra. Ha megvan a tészta, akkor kinyújtsuk, majd egy órát pihentetni hagyjuk. Majd fél centiméteresre nyújtjuk, megkenjük margarinnal, és harmadára hajtjuk, és megint egy órán át pihentetjük. Ha letelt az egy óra, akkor 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, háromszög alakúra szaggatjuk, megtöltjük a választott töltelékkel, majd félhold alakúra tekerjük, megkenjük a tetejét tojással, és 20 perc alatt megsütjük. Frissen fogyasztjuk! Reggelire, kávé mellé nincs is tökéletesebb!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Magyarország Történelem

Szótár

Gyula város

Gyula város Békés megyében, a Gyulai járás központja.Népessége nagyságrendileg 30 000... Tovább

Karcagi birkapörkölt

Karcagi birkapörkölt: Nemzeti értékünknek számít. Karcag a nagy magyar Alföld szívében... Tovább

Tovább a lexikonra