Gyerekkorunk ételei és italai: vajon ma is ugyanúgy rajonganánk értük?

VN

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vegán, csökkentett szénhidráttartalmú, laktózmentes, zsírszegény, cukormentes, ízfokozók nélkül, kizárólag természetes alapanyagokból készült étel, bio…. csak néhány azokból a jelzőkből, amikkel egy-egy bevásárlás során egy polc előtt biztosan nem találkoztunk a Kádár-korban, de ma nagy rutinnal válogatunk a portékák közül ezen címkék segítségével.

Apukámat küldtem el a boltba, néhány dologért, volt a listán lekvár, granola, kakaó, joghurt, meg néhány hasonló étel, elmondtam neki, hogy mire figyeljen, milyet szeretnék, mire visszadobta a cetlit, hogy ő ennyi mindenre nem tud odafigyelni, azzal érvelt, hogy gyerekkorában nem volt ennyi szerinte „hülyeség”, volt egy és azt kellett megvenni, és milyen jó is volt az az egy… Lássuk mik is voltak a Kádár-kor legnépszerűbb ételei, vajon most is annyira szeretnénk őket, mint anno az akkori gyerekek?

#1: Bambi minden mennyiségeben! – Ami nem étel, de kihagyhatatlan

„ Olyan narancslevet vegyél, ami 100%-os, de tényleg olvasd el az összetevőket is, és ha lehet legyen frissen préselt, vegán, meg ha lehet cukormentes is, és….” sokáig lehetne még folytatni ezt a listát, és ugye nemcsak narancslé van az üdítős polcokon, sőt. Nos régen volt Bambi és Bambi (és éppen a napokban jelentették be, hogy újra forgalomba hozzák ). Tele volt mesterséges anyagokkal, még a Cola-nál is több cukorral, mégis mindenki imádta. Most majd élesen is letesztelhetjük, hogy felveszi-e a versenyt a modernkori üdítőkkel, kíváncsi leszek! A Bambin kívül még a szörpök hódítottak igazán, a bolti- és a házi szörpökben is egy közös volt, tele voltak cukorral. Manapság már a cukortartalom visszaszorítására egyre jobban figyelnek az ételekre és italokra, persze kérdés, hogy a mesterséges édesítők mennyivel egészségesebbek.

hirdetes
 

#2 A régi Maci sajt

A régi Maci sajt egy ikonikus étek volt a Kádár-korszakban, amely mára szinte szimbólumává vált annak az időszaknak. A Maci sajt egy krémes, háromszögletű, könnyen kenhető sajt volt, amit jellemzően vajjal kevertek össze, és szendvicsekre kentek vagy magában fogyasztottak.

hirdetes

A Maci sajt megjelenése az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor a tejtermékek nagy népszerűségnek örvendtek, és a gyorsan fogyasztható, kényelmi élelmiszerek iránti kereslet is növekedett. A sajtot különösen a gyerekek szerették, mert a dobozon egy aranyos, piros-fehér csíkos pólós maci díszelgett, ami azonnal felismerhetővé tette a terméket. A doboz maga is a nosztalgia részévé vált, sokan gyűjtötték vagy más célra használták fel.

A termék egyszerűsége volt a kulcs: könnyen kenhető étel, enyhe ízű sajt, ami jól illett a hétköznapi szendvicsekhez. Az 1980-as és 1990-es években is megmaradt népszerűségében, és több generáció is ezen nőtt fel.

Az elmúlt évtizedekben a Maci sajt különböző változatokban is kapható volt (pl. paprikás, fűszeres), de az eredeti, klasszikus változat maradt a legnépszerűbb. A Maci sajt mára is elérhető, és sokan nosztalgikus okokból választják, hiszen a múlt emlékeit idézi fel, különösen azok számára, akik a Kádár-korszakban nőttek fel.

Lapozz és mutatjuk még a Kádár-kor igazi finomságait!

Forrás: Fotó Fortepan: Képszám: 140370, Adományozó: Németh Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia Magyar történelem Magyarország Retró

Szótár

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény: Hungarikum. A szegedi fűszerpaprikát anno Szeged környékén a... Tovább

Hortobágyi csárda

Hortobágyi csárda: 1699 nyarán építették meg a hortobágyi csárdát, melynek kocsmárosát... Tovább

Tovább a lexikonra