Túl sok sonkát sikerült megfőznöd az ünnepekre és még mindig maradt belőle néhány szelet? Mindegy, hogy sonka, tarja vagy csülök – ezek a maradékmentő receptek mindegyikkel működni fognak! Mutatom, miért nem érdemes kidobnod a húsvéti maradékokat, inkább használd fel őket újra, hiszen a levestől kezdve a süteményekig, bármilyen formában isteniek lesznek! Nézzük tehát 4 egyszerű, gyors húsvéti maradékmentő receptünket!
1. Sonkás tészta – maradék húsvéti sonkából
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg tészta
- 20 dkg füstölt sonka
- 20 dkg sajt
- 5 dl főzőtejszín
- petrezselyemzöld
- só, bors ízlés szerint
- olaj
Elkészítéséhez először főzzük ki a tésztát a csomagolásán meghatározott módon, sós vízben.
Kockázzunk fel a maradék húsvéti sonkát, majd egy kevés olajon pirítsuk őket meg. Öntsük fel a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően. Fűzzük egy kicsit, majd keverjük hozzá a tésztát, s alaposan forgassuk össze – reszelt sajttal, illetve aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
2. Sonkaleves
Hozzávalók (4 adag)
- 10 dkg sonka
- 2 csokor petrezselyem
- 5 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 1 csokor zsázsa
- 0,5 l tej
- 0,5 l húsleves
- 1,5 dl fehérbor
Te is szeretnéd bevinni a tavaszt otthonodba? Ezek a csokrok ebben az esetben biztos segíteni fognak, inspirálódj most!
#GALERIA-91#
Először vágjuk apróra a zöldfűszereket, majd kockázzuk fel a sonkát apró darabokra.
Olvasszuk fel a vajat, majd pirítsuk meg rajta a lisztet. Ahogy megpirult öntsük fel a tejjel, a húslevessel, majd a borssal, s hagyjuk, hogy felforrjon. Ízesítsük a tejszínnel, sóval, borssal, s egy nagyon pici cukorral – ízlés szerint. Keverjük a zöldfűszereket is a levesbe – már nem szükséges tovább forralása.
Szedjük a leves tányérokba, majd sonkakockákkal megszórva tálaljuk, vagy pirítóssal fogyasszuk.
3. Pikáns sonkakrém
Hozzávalók
- 40 dkg füstölt sonka
- 20 dkg sajtkrém
- 1 dkg majonéz
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál ketchup
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- csípős paprika (elhagyható)
- só, bors ízlés szerint
A sonkakrém elkészítéséhez az olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a ketchupot, mustárt, illetve a csípős paprikát (opcionális) – főzzük össze az egészet.
Ahogy kihűlt, keverjük hozzá a már apróra vágott sonkát, majd a már feldarabolt paprikát, a majonézt, valamint a sajtkrémet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hűtsük le. Néhány óra múlva, ahogy összeértek az ízek, már fogyasztható is. Pirítóssal isteni.