4. Medvehagymás – sonkás csiga leveles tésztából
Hozzávalók (4 adag)
- 10 dkg sonka
- 10 dkg medvehagyma
- 10 dkg sajt
- 2 db tojás
- 4 evőkanál sonka
- 1 csomag leveles tészta
- 4 evőkanál tejföl
- só, bors ízlés szerint
Először mossuk meg a medvehagymát, majd csepegtessük őket le, vágjuk őket apróra. Reszeljük le a sajtot.
A sajt kétharmadát, a tojást, valamint a ketchupot keverjük ki a megfelelő mennyiségű tejföllel, dolgozzuk össze jól krémünket – sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Nyújtsuk ki a leveles tésztát, majd alaposan kenjük meg a töltelékkel, s amint ez megtörtént tekerjük fel. A rudakból vágunk le 2 – 3 centiméteres szeleteket, s egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük őket.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, s nagyjából 15 – 20 perc alatt süssük őket készre. Amikor már majdnem teljesen megsültek szórjuk meg őket a maradék sajttal, s várjunk még aranybarnák nem lesznek.
5. Sonkás – gombás rakott tészta
Hozzávalók (2 adag)
- 25 dkg tészta
- 25 dkg főtt-füstölt tarja
- 3 szál újhagyma
- 15 kg sajt
- 25 dkg csiperkegomba
- só ízlés szerint
Ételünk elkészítéséhez először kockázzuk fel a tarját apró darabokra, hámozzuk meg majd aprítsuk fel a gombákat, valamint a hagymát. Reszeljük le a sajtot.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a tarját, majd dobjuk hozzá az aprított csiperkét, valamint az újhagymát. Pirítsuk össze őket, forgassuk át ételünket jól, majd tejszínnel forraljuk össze az egészet. Ahogy ez megtörtént, vegyük le a tűzről, majd, ha szükséges, ízlés szerint még sózzuk – ugyanakkor érdemes odafigyelnünk, ugyanis a sós tarja végett nem biztos, hogy erre szükség lesz.
Sós forró vízben a csomagoláson jelzett módon főzzük ki tésztánkat, majd tegyük már főtten egy tűzálló tálba. Öntsük rá a gombás – tarjás ragut, keverjük össze őket jól, majd szórjuk meg a már lereszelt rajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából 10 perc alatt süssük készre ételünket.
Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk, még forrón.
Neked melyik maradékmentő receptünk tetszett a legjobban?