Te fogyasztasz elég paradicsomot? Pedig érdemes lenne – mostani cikkünkben mindent megtudhatsz ennek a piros élelmiszernek a jótékony hatásairól, valamint olyan recepteket is mutatunk, melyeket egyszerűen elkészíthetsz, ráadásul ezen ételeknek még szervezeted is örülni fog!
A nyár legnagyobb slágerének a friss zöldségek, gyümölcsök számítanak – ezek ebben az időszakban nem csak kertünkben találhatóak meg, de a szupermarketek polcait is színesítik, amit érdemes kihasználnunk, ugyanis a meleg időjárásban nem csak a megfelelő vízfogyasztás, de a kiegyensúlyozott táplálkozás is létfontosságú. Arról már nem is beszélve, hogy a folyadékban gazdag zöldségek, gyümölcsök ilyenkor még jobban esnek mindenkinek, mint az év többi szakaszában.
A jótékony paradicsom
A paradicsom rengeteg ember kedvencei közé tartozik, méltán kiérdemelte népszerűségét – gyakori alapanyag nem csak a mediterrán diétában, de a magyar konyhában is, szerepet kap a legtöbb nyáron rendkívül gyorsan elkészíthető étel alapanyagai között.
Az emberi szervezetre is számos jótékony hatása van – a paradicsomnak 95%-a víz, így nagymértékben segíti a hidratálást. Emellett a maradékban létfontosságú rostok és szénhidrátok is hozzátartoznak. C-vitaminforrás szempontjából sem utolsó, így az immunrendszert is támogatja. Ezentúl a folsav, valamint a káliumtartalmának köszönhetően segíthet szabályozni a vérnyomást is, ér- és szívvédő hatása van.
Intenzív piros színét a likopin nevű karotinoid végett kapja, ami elsősorban héjában található meg. Ez az anyag képes védeni a bőrt a nap káros sugaraitól, a sejteket pedig a szabad gyökök öregítő hatásától. Kutatások során kimutatták, hogy a mellrák elleni küzdelemben is segíthet, az LDL-koleszterin csökkentésében is hasznos lehet számunkra, de gyulladáscsökkentő képességekről is beszélhetünk vele kapcsolatban.
Érése során a paradicsom egyre több antioxidánst fog majd tartalmazni, de ezt ugyanakkor a hőkezelés is tudja majd fokozni benne.