Karácsonyi gesztenyés kifli a nagyi recepteskönyvéből

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Idézzük vissza az omlós, régi időkben megszokott ízét, annak a finom karácsonyi gesztenyés kiflinek! Az eredeti recept nyomára bukkantam a nagyimnál egy 60-70 éve írt receptkönyv lapjain!

Az eredeti karácsonyi gesztenyés kifli recept


A karácsony közeledtével a magyar háztartásokban felcsillan a sütő és elkészülnek az ünnepi finomságok. Míg a mézeskalács és a bejgli szinte kötelező, a gesztenyés kifli is méltán helyet kap az ünnepi asztalon. Mi sem lehetne tehát jobb, mint visszatekinteni dédanyáink kedvenc gesztenyés kifli receptjére, hogy újra megtaláljuk az omlós ízeket?


Az idei év sajnos nem kedvezett a szelídgesztenyének, alacsony terméshozamokat produkálva. A gesztenye, mint alapanyag ára az elmúlt években jelentősen emelkedett, részben a kínálat hiánya miatt. Míg az árak növekednek, az idei gesztenyefeldolgozás is alacsonyabb mennyiségeket hozott. Azonban, ha szeretnénk az ünnepi asztalra tenni a gesztenyés kiflit, akkor érdemes az alábbi tradicionális receptet kipróbálni!


A gesztenyepüré ára az elmúlt két évben megkétszereződött, hiszen a boltokban (250 grammos kiszerelésben) 2021. őszén még 300-500 Ft-ért volt kapható, idén télen pedig már csak akciósan álmodozhatunk 600 forint alatti árról.


Az online webáruházak kínálatából készült egy kis összehasonlítás:


•    Lidl Culinea Gesztenyepüré, vanília- és rumaromával, gyorsfagyasztott 250 g: Ár 549 FT (Akciósan)

hirdetes
•    Táti Gesztenyepüré gyorsfagyasztott, 250 g (Penny): Ár 599 FT (Akciósan)
•    S-Budget gyorsfagyasztott gesztenyés desszert alap 250 g: Ár 749 FT.
•    Auchan Kedvenc gesztenyepüré 250 g: Ár 799 Ft.


Végezetül pedig bemutatom a nagyim isteni karácsonyi gesztenyés kifli receptjét, amelynek egyik legfontosabb titka, hogy a tésztához vajat használjunk, és legalább fél órát hagyjuk állni. Íme, a karácsonyi gesztenyés kifli receptje, amit nagyanyám közel 60-70 éves receptes könyvéből másoltam ki.

Hozzávalók a karácsonyi gesztenyés kiflihez:

•    50 dkg vaj
•    200 g porcukor
•    1 csomag vaníliás cukor
•    2 tojás sárgája
•    25 dkg liszt
•    1 csipet só
•    250 g főtt gesztenyepüré
•    Kiskanálnyi rum


Karácsonyi gesztenyés kifli elkészítése:

1.    25 deka lisztet elmorzsolunk 25 deka vajjal, majd hozzáadjuk 2 tojássárgáját, egy deci tejfölt, és egy csipet sót. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk.

hirdetes
2.    A tésztából 4 kis cipót formálunk. 5 deka margarint vagy vajat felolvasztunk, és bekenjük vele a tésztadarabokat.
3.    A tésztát felcsavarjuk, majd legalább fél órára pihentetjük.
4.    Közben elkészítjük a gesztenyés tölteléket: A főtt gesztenyepürét ízesítjük egy kiskanálnyi rummal.
5.    A pihentetett tésztából köröket szaggatunk, majd az egyik szélén elhelyezzük a gesztenyés tölteléket. A tésztát szépen feltekerjük, majd kifli formára hajlítjuk.
6.    Az elkészült kifliket sütőpapírral borított tepsire helyezzük, majd előmelegített sütőben 160-165 fokon körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
7.    Miután kivettük a sütőből és hagyjuk egy kicsit kihűlni, porcukorral megszórhatjuk.


Ezzel a tradicionális recepttel újraéleszthetjük dédanyáink karácsonyi gesztenyés kifli ízeit, és az ünnepi asztalra varázsolhatjuk azokat az omlós finomságokat, amelyeket már gyermekkorunkban is nagyon szerettünk. Jó sütést és boldog karácsonyt kívánunk!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Belföld Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Alföldi kamillavirágzat

Alföldi kamillavirágzat: Hungarikum. Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először... Tovább

Miskolctapolca barlangfürdő

Miskolctapolca barlangfürdő: Miskolc és Borsod megye első számú idegenforgalmi... Tovább

Tovább a lexikonra