Legfinomabb húsvéti kalács a nagyi receptje alapján!

Bettina

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nagymamám húsvéti kalácsa még az ő anyukájától lett örökölve. Imádja az egész család, és idén már magam is ezt sütöm a családomnak. Próbáljátok ki ti is! :)

Amire szükséged lesz az elkészítéshez:

 

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 8 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 7 dkg nyírfacukor
  • 1 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 kk só
  • 10 dkg paradicsom
  • 20 dkg túró
  • 5 dkg császárszalonna
  • 10 levélmedvehagyma
  • 20 dkg sajt


A legfinomabb húsvéti kalács elkészítés:

Elsőként a kalácstésztát gyúrjuk össze. Ezt lehet kézzel vagy akár géppel is. A nagyi természetesen a kézi elkészítésre esküszik, azt mondja, hogy az az igazi. Az élesztőt kis tálba morzsolva, összekeverjük 1 csapott evőkanál finomliszttel és a cukorral. Fél deci langyos tejjel felöntjük, összekeverjük, majd 10-15 perc alatt felfutattjuk. Átszitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval és a nyírfacukorral. 1 db tojást + 1 db tojás sárgáját, illetve a maradék 2 dl langyos tejet hozzáadjuk, majd a felfuttatjuk az élesztőt. A vajat megolvasztom, és félreteszem kicsit hűlni.

hirdetes

Elkezdjük kidolgozni a tésztát. Ekkor már nem szabad gyúrni, inkább csak alányúlva összedolgozzuk. Az elején eléggé ragacsos lesz a tészta, ettől nem kell megijedni. Ha már kicsit összeáll, akkor kitesszük a lisztezett nyújtódeszkára, és ott dolgozok vele tovább 3-4 percig, majd elkezdem hozzádolgozni a felolvasztott, de már nem forró vajat. Ezt úgy csinálom, hogy mindig a markomba öntök belőle és eldolgozom, amíg el nem fogy. Mikor elfogyott valamennyi vaj, akkor kb. 5 percet gyúrom, amíg el nem válik a deszkától és a kezemtől.Ha kész, tálba teszem, letakarom, és meleg helyen 35-40 percet kelesztem.

hirdetes

Amíg kel a tészta addig a töltelékeket készítjük el. Kicsire vágjuk a szárított paradicsomot, összekeverjük 4-5 kiskanállal az olajából. Apróra vágjuk a medvehagymát, és összekeverjük a szárított paradicsom olajából 4-5 kiskanállal. Villával összetörjük a túrót, apróra vágjuk a szalonnát, és a sajtot lereszeljük.

A sütés további folyamata a következő oldalon folytatódik!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Koller Galéria

A Koller Galéria Magyarország legrégebben folyamatosan működő magángalériája, melyet... Tovább

Pesti Napló

Pesti Napló: 1850–1939. Politikai napilap volt Surányi József kiadásában. A lapot... Tovább

Tovább a lexikonra