Veled is előfordult már, hogy elfelejtetted, hogy a napokban látogatóba jönnek, így az utolsó este kellett valami mentőötlettel előállnod? Esetleg csak valami gyors és isteni süteményre vágysz, aminek készítésével nem kell órákat tölteni a konyhádban? Ezek a villámgyors, szuperegyszerű sütemények mindkét esetben segíteni fognak. Most bemutatom négy kedvenc „süssünk utolsó pillanatban” receptemet, melyre eddig sose érkezett panasz!
1. Egyszerű, omlós sajtos stangli
Hozzávalók (6 adag)
- 25 dkg margarin
- 2 vőkanál sertészsír
- 70 dkg rétesliszt
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 175 g tejföl
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 1 dl tej
- 1 db tojás a kenéshez
- só, köménymag, fűszerpaprika ízlés szerint
Futtassuk fel először az élesztőt kevés, langyos vízben.
Rakjuk a kimért lisztet egy tálba, majd adjuk hozzá a zsírt, tojássárgákat, margarint, a tejfölt, sót, a reszelt sajtunk felét, majd végül pedig a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze az össze alapanyagot, majd negyedórát hagyjuk pihenni tésztánkat.
Amint letelt a 15 perc, tegyük tésztánkat egy lisztezett deszkára és nyújtsuk ki, majd vágjuk rudakra. Ilyenkor szórhatunk rá egy kis fűszerpaprikát, hogy szebb színe legyen, de ez opcionális, de mindenképpen kenjük be őket az erre szánt, kissé felvert tojással.
Az egész köménymagokat, illetve a megmaradt reszelt sajtot szórjuk tetejükre, majd sütőpapíron, 200 fokon, nagyjából 25 perc alatt süssük készre süteményünket.
2. Egyszerű zserbógolyó
Hozzávalók (4 adag)
- 10 dkg dió
- 17 dkg őszibaracklekvár
- 15 dkg kekszmorzsa
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Forgassuk össze először a diót és a kekszmorzsát, majd annyi lekvárt öntsünk hozzá, hogy az formálható állagú legyen – itt változhat a lekvár mennyiségének mértéke.
Ezután formáljunk belőle nagyjából dió nagyságú golyókat, melyeket, ahogy elkészültek helyezzünk egy sütőpapíros tálcára. Tegyük őket hidegre, így elérve azt, hogy jól megdermedjenek.
Olvasszuk meg a csokoládé háromnegyedét az olajjal gőz fölött, s amikor onnan levettük, adjuk hozzá a maradék csokit, s oldjuk fel benne kevergetéssel.