Napjainkban egyre többen küzdenek laktózintoleranciával, laktózérzékenységgel. Ezért aztán a tejhelyettesítőknek is egyre nagyobb a kereslete. Csupán néhány éve lehet kapni a laktózmentes ToTu termékeket, melyek remek alternatívát jelentenek a tejallergiások és laktózérzékenyek számára. Ez a tojásfehérjéből készülő termék Dr. Németh Csabának, a Capriovus Kft. kutatási-fejlesztési csapatának és a Szent István Egyetem kutatócsoportjának a felfedezése.
Mi ihlette a ToTu termékek létrejöttét?
Ahogy már fentebb írtam, ez a készítmény Dr. Németh Csabának, a Capriovus Kft. kutatási-fejlesztési csapatának és a Szent István Egyetem kutatócsoportjának a kutató munkája gyümölcse. A tojás alapú tejtermékek előállítását az a konkrét fejlesztési ötlet ihlette, hogy a tojásfehérje hasonló módon viselkedik, mint a tejfehérje, és így ugyanúgy felhasználható hasonló állagú és ízű termékek előállítására is.
Dr. Németh Csaba azt mondta, az elsődleges céljuk olyan új alternatívák létrehozása volt a növényi tejeken kívül, mellyel fedezhető a megfelelő fehérjemennyiség, amit be kell vinni a szervezetbe a megfelelő működéshez, és ami felhasználható új receptekhez.
Milyen tejtermékek helyettesítésére alkalmas a ToTu?
Jelenleg a Capriovus kínálatában olyan termékek találhatók, amelyek túrót, a vajat, a cukrászati krémet, a tejfölt és a tejet helyettesítik, így aztán azoknak sem kell nélkülöznie ezeket a termékeket, akik laktózérzékenyenek. Dr. Németh Csaba továbbá azt is elmondta, hogy ezek a termékek alapjáraton semennyi zsírt vagy cukrot sem tartalmaznak, és a kalóriatartalmuk is nagyon alacsony. Ennélfogva ideális választás fogyni vágyóknak és sportolóknak, de a paleo és ketogén étrendbe is tökéletesen beilleszthetőek. A tojásfehérjében szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható, ennélfogva aztán a ToTu termékek ételallergiától függetlenül is hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez és fejlődéséhez.
Továbbá sokkal kevésbé erőteljes az utóíze, mint a növényi alapú tejeknek, mint a szója vagy a mandula, emiatt pedig nem csak az állaguk miatt, hanem ízükben is sokkal jobban hasonlítanak a valódi tejtermékekre. A tojás sokkal kevésbé allergizáló alapanyag, semleges alapízének köszönhetően pedig egyaránt tökéletesen felhasználható sós és édes receptekhez, ezért aztán rendkívül sokoldalúan felhasználható az egészséges táplálkozás minden területén.