Nagyszerű magyar tejhelyettesítő találmány + 1 recept

Puskás Rékka

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Napjainkban egyre többen küzdenek laktózintoleranciával, laktózérzékenységgel. Ezért aztán a tejhelyettesítőknek is egyre nagyobb a kereslete. Csupán néhány éve lehet kapni a laktózmentes ToTu termékeket, melyek remek alternatívát jelentenek a tejallergiások és laktózérzékenyek számára. Ez a tojásfehérjéből készülő termék Dr. Németh Csabának, a Capriovus Kft. kutatási-fejlesztési csapatának és a Szent István Egyetem kutatócsoportjának a felfedezése.

Mi ihlette a ToTu termékek létrejöttét?

Ahogy már fentebb írtam, ez a készítmény Dr. Németh Csabának, a Capriovus Kft. kutatási-fejlesztési csapatának és a Szent István Egyetem kutatócsoportjának a kutató munkája gyümölcse. A tojás alapú tejtermékek előállítását az a konkrét fejlesztési ötlet ihlette, hogy a tojásfehérje hasonló módon viselkedik, mint a tejfehérje, és így ugyanúgy felhasználható hasonló állagú és ízű termékek előállítására is.

Dr. Németh Csaba azt mondta, az elsődleges céljuk olyan új alternatívák létrehozása volt a növényi tejeken kívül, mellyel fedezhető a megfelelő fehérjemennyiség, amit be kell vinni a szervezetbe a megfelelő működéshez, és ami felhasználható új receptekhez.

hirdetes

Milyen tejtermékek helyettesítésére alkalmas a ToTu?

hirdetes

Jelenleg a Capriovus kínálatában olyan termékek találhatók, amelyek túrót, a vajat, a cukrászati krémet, a tejfölt és a tejet helyettesítik, így aztán azoknak sem kell nélkülöznie ezeket a termékeket, akik laktózérzékenyenek. Dr. Németh Csaba továbbá azt is elmondta, hogy ezek a termékek alapjáraton semennyi zsírt vagy cukrot sem tartalmaznak, és a kalóriatartalmuk is nagyon alacsony. Ennélfogva ideális választás fogyni vágyóknak és sportolóknak, de a paleo és ketogén étrendbe is tökéletesen beilleszthetőek. A tojásfehérjében szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható, ennélfogva aztán a ToTu termékek ételallergiától függetlenül is hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez és fejlődéséhez.

Továbbá sokkal kevésbé erőteljes az utóíze, mint a növényi alapú tejeknek, mint a szója vagy a mandula, emiatt pedig nem csak az állaguk miatt, hanem ízükben is sokkal jobban hasonlítanak a valódi tejtermékekre. A tojás sokkal kevésbé allergizáló alapanyag, semleges alapízének köszönhetően pedig egyaránt tökéletesen felhasználható sós és édes receptekhez, ezért aztán rendkívül sokoldalúan felhasználható az egészséges táplálkozás minden területén.

Még nincs vége, lapozz egyet a hihetetlenül fincsi ToTu túrórudi bonbon receptjéért, a cikk végén pedig egy szavazás is vár!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyarország

Szótár

Aquincumi Múzeum

Aquincumi Múzeum: Budapest egyik leghíresebb, szabadtéri múzeuma.  A mai Óbuda... Tovább

Fővárosi Nagycirkusz

Fővárosi Nagycirkusz: Budapest XIV. kerületében a Városligetben, a Széchenyi fürdővel... Tovább

Tovább a lexikonra