Érdemes emlékezetbe vésni néhány mártogatós, avagy dip receptet, hiszen sokszor előfordul az, hogy váratlanul vendég érkezik, vagy meghívunk néhány barátot egy italra vagy egy focimeccs nézésére. Ilyen alkalmakra érdemes számítani és félretenni néhány hozzávalót – csupán egy-két zacskó chips-re és néhány hétköznapi alapanyagra van szükségünk, amelyeket a kamrában vagy fagyasztóban könnyen és sokáig tárolhatunk.
Miért jó a mártogatós?
A mártogatósok elkészítése gyors és könnyű. Névnapi, születésnapi, házi bulik, továbbá kerti grillezések, piknikek egyik legsikeresebb kelléke lehet néhány finom mártogatós. Ilyen alkalmakra érdemes több, különböző mártogatóst készíteni – a tunkoláshoz szükséges néhány rágcsálnivaló; teljes kiőrlésű pita kenyér, sós rudak, tortilla chips, csíkokra vágott friss zöldségekkel (pl zellerszár, paprika, répa, uborka, újhagyma stb) vagy ropogós sült zöldségekkel.
Általános mártogatósok
A legegyszerűbb mártogatós krémtúró, joghurt, tejföl vagy créme fraiche alapú – csupán adjunk hozzá néhány friss fűszernövényt, esetleg fűszerkeveréket, és kész is van!
Adhatunk hozzá apróra vágott zöldség és saláta darabokat, pl. uborkát, fokhagymát.
Íme, néhány klasszikus, ínycsiklandó recept:
Tzatziki
Hozzávalók:
• 1 nagy uborka
• 2 dl görög joghurt
• 2 gerezd fokhagyma
• Só
• Olívaolaj
• Friss menta levelek vagy/és kapor
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, lereszeljük és megsózzuk. Egy szitába tesszük és hagyjuk a sóban ázni kb 1 órát (ha nincs erre időnk, 20 perc bőven elég).
Átnyomjuk az uborka reszeléket, majd elkeverjük a joghurttal, a tört fokhagymával és 1ek apróravágott mentával vagy kaporral.
Menta levelekkel és néhány csepp oliva olajjal vagy olajbogyókkal díszítjük.
Hűtőszekrényben tároljuk.
Raita
Hozzávalók:
• 2 kisebb uborka
• 1 csésze joghurt
• 1 tk mustár mag
• 1 tk őrölt római kömény
• 0.5 tk reszelt friss gyömbér
• Só, bors, paprika, friss koriander vagy menta
Elkészítés:
Az uborkát hámozzuk meg, és vágjuk pici darabokra. Keverjük el a joghurttal.
Száraz serpenyőben pörköljük meg 1 percig a mustármagot az őrölt római köménnyel. Adjuk a joghurthoz.
Keverjük bele a reszelt gyömbért – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Díszítsük egy-két csipet paprikával, mentával vagy korianderrel!
Zöldfűszeres mártogatós
Hozzávalók:
• 20 dkg natúr krémsajt
• 15 dkg natúr joghurt
• 1 csokor zöldfűszer
• 1 tk (csípős) mustár
• só, bors
Elkészítés:
A krémsajtot keverjük össze a joghurttal. Annyi joghurtra lesz szükség, hogy krémes állagú legyen a mártogatós. Keverjük bele a megmosott, leszárított és apróra vágott zöldfűszert és a mustárt.
Ízesítsük sóval és borssal
Humusz
Hozzávalók:
• 10 dkg csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
• 2 és fél ek tahini (szezámmag püré)
• 2 kis gerezd tört fokhagyma
• 1 citrom leve (de néha fél is elég)
• 2 ek olívaolaj
• Só, bors
Elkészítés:
A konzerves csicseriborsóról öntsük le a vizet, és mossuk át folyóvízben alaposan (főleg ha sós vízben volt tárolva)! Ha a csicseriborsót magunk főztük, a főzőlevét tartsuk meg!
A hozzávalókat egy robotgéppel turmixszoljuk össze, addig, amíg egy krumplipüré sűrűségű pépet kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet (vagy a félretett főzővizet), hogy ezt a sűrűséget elérjük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk – ha nem elég citromos, vagy fokhagymás, ízlés szerint egészítsük ki!
Öntsük át egy kis tálba – szórjuk meg paprikával és apróra vágott petrezselyem zöldjével! Vagy Libanoni módra, díszítsük olívaolajjal és néhány darab főtt csicseriborsóval.
Hűtőszekrényben egy hétig eláll – de akár le is lehet fagyasztani.