Guacamole
Hozzávalók:
• 2 érett avokádó
• 1 citrom leve (vagy 2 zöldcitrom)
• 1 kis paradicsom
• 1 kis zöldpaprika (kaliforniai)
• 1 kis hagyma (ideálisan salotta hagyma)
• 1 marék friss koriander
• Só, bors
• Néhány csepp Tabasco vagy egy csipet chillipor
Elkészítés:
Az avokádót vágjuk félbe, és egy kiskanállal kaparjuk ki a húsát. Vágjuk fel kis darabokra a hozzávalókat, és egy robotgéppel dolgozzuk el durván (de ne krémmé!).
A csípős változathoz adjunk néhány csepp Tabascot, vagy chiliport - vagy/és a zöldpaprikát helyettesítsük chili-vel.
Frissen tálaljuk!
Mogyorós gombakrém
Hozzávalók:
• 35 dkg gomba
• 1 közepes vöröshagyma
• 65 ml olívaolaj
• 1 ek aprított rozmaring
• 1 ek aprított kakukkfű
• 1 tk szárított élesztő
• Fél citrom leve
• 1 konzerv fehérbab
• 3 ek aprított petrezselyem zöld
Elkészítés:
A gombát és hagymát apróra feldaraboljuk.
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, ebben a hagymát és gombát puhára sütjük. Hozzáadjuk a rozmaringot, kakukkfüvet és élesztőt. Átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, szűrőn keresztül a keletkezett szaftot lecsurgatjuk.
A felét a babbal és a citromlével pürésítjük, majd elkeverjük a maradékkal, az aprított mogyoróval és petrezselyem zölddel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Fogyasztás előtt legalább 1 órán át pihentetjük.
Céklás mártogatós
Hozzávalók:
• 20 dkg főtt cékla
• Negyed csésze joghurt
• 1 tk őrölt koriander
• 2 tk őrölt római kömény
• só
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük el.
Friss citromlével frissíthetjük és préselt fokhagymát is adhatunk hozzá.
Pikáns babkrém
Hozzávalók:
• 40 dkg bab (friss vagy fagyasztott)
• Fél zöld chili aprítva
• Fél tk őrölt római kömény
• Fél tk csemege paprika
• 1 kis gerezd fokhagyma, préselve
• Só, bors
• 3 ek olívaolaj
• Fél citrom leve
Elkészítés:
A friss lóbabot megpucoljuk, átmossuk.
A lóbabot forró vízben megfőzzük – a frisset 8 percig, a fagyasztott verziót 3-4 percig. Lecsepegtetjük, hideg vízbe tesszük.
Amikor lehűlt, a babokat kinyomkodjuk a fehér hártyából. Robotgéppel összeturmixoljuk a babot, fokhagymát, chilit, fűszereket, majd turmixolás közben lassan belecsurgatjuk az olajat és a citromlevet. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Átkanalazzuk egy kis tálkába, tálalás előtt paprikával meghintjük, kevés olajjal lelocsoljuk.
Szerinted melyik mártogatós a legfinomabb ezek közül?