hirdetes

A legszuperebb mártogatós receptek

Puskás Rékka
A legfinomabb mártogatós receptek

Guacamole

Hozzávalók:


•    2 érett avokádó
•    1 citrom leve (vagy 2 zöldcitrom)
•    1 kis paradicsom
•    1 kis zöldpaprika (kaliforniai)
•    1 kis hagyma (ideálisan salotta hagyma)
•    1 marék friss koriander
•    Só, bors
•    Néhány csepp Tabasco vagy egy csipet chillipor
 

Elkészítés:

Az avokádót vágjuk félbe, és egy kiskanállal kaparjuk ki a húsát. Vágjuk fel kis darabokra a hozzávalókat, és egy robotgéppel dolgozzuk el durván (de ne krémmé!).

A csípős változathoz adjunk néhány csepp Tabascot, vagy chiliport -  vagy/és a zöldpaprikát helyettesítsük chili-vel.

Frissen tálaljuk!

Mogyorós gombakrém

Hozzávalók:


•    35 dkg gomba
•    1 közepes vöröshagyma
•    65 ml olívaolaj
•    1 ek aprított rozmaring
•    1 ek aprított kakukkfű
•    1 tk szárított élesztő
•    Fél citrom leve
•    1 konzerv fehérbab

hirdetes
•    10 dkg pirított mogyoró, aprítva
•    3 ek aprított petrezselyem zöld
 

Elkészítés:

A gombát és hagymát apróra feldaraboljuk.

Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, ebben a hagymát és gombát puhára sütjük. Hozzáadjuk a rozmaringot, kakukkfüvet és élesztőt. Átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, szűrőn keresztül a keletkezett szaftot lecsurgatjuk.

A felét a babbal és a citromlével pürésítjük, majd elkeverjük a maradékkal, az aprított mogyoróval és petrezselyem zölddel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Fogyasztás előtt legalább 1 órán át pihentetjük.

Céklás mártogatós

Hozzávalók:


•    20 dkg főtt cékla
•    Negyed csésze joghurt
•    1 tk őrölt koriander
•    2 tk őrölt római kömény
•    só

hirdetes

Elkészítés:

A hozzávalókat keverjük el.

Friss citromlével frissíthetjük és préselt fokhagymát is adhatunk hozzá.

Pikáns babkrém

Hozzávalók:


•    40 dkg bab (friss vagy fagyasztott)
•    Fél zöld chili aprítva
•    Fél tk őrölt római kömény
•    Fél tk csemege paprika
•    1 kis gerezd fokhagyma, préselve
•    Só, bors
•    3 ek olívaolaj
•    Fél citrom leve
 

Elkészítés:

A friss lóbabot megpucoljuk, átmossuk.

A lóbabot forró vízben megfőzzük – a frisset 8 percig, a fagyasztott verziót 3-4 percig. Lecsepegtetjük, hideg vízbe tesszük.

Amikor lehűlt, a babokat kinyomkodjuk a fehér hártyából. Robotgéppel összeturmixoljuk a babot, fokhagymát, chilit, fűszereket, majd turmixolás közben lassan belecsurgatjuk az olajat és a citromlevet. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Átkanalazzuk egy kis tálkába, tálalás előtt paprikával meghintjük, kevés olajjal lelocsoljuk.

Szerinted melyik mártogatós a legfinomabb ezek közül?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hegyestű, Monoszló

Hegyestű, Monoszló: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Hegyestű közülük az egyik. A... Tovább

Hortobágyi pásztormúzeum

Hortobágyi pásztormúzeum: 1785-ben szekérállást építettek a Csárda mekké, ebből... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország