A meleg napokon, főleg a nyári időszakban mindenkinek jól esik a frissesség – erre pedig mi lenne alkalmasabb alapanyag, mint a menta? Ezt a frissítő növényt ugyanakkor nem csak limonádék kapcsán használhatod fel konyhádban – most szuper ötleteket mutatunk, hogyan építsd bele étrendedbe!
Villámgyors joghurtleves főzés nélkül
Hozzávalók:
- 500 gramm görög joghurt
- 40 gramm dió
- 1 db kígyóuborka
- 1 marék mazsola
- 1 kávéskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db jégkocka
- 1 csokor menta
- 2 kávéskanál kurkuma
- bors ízlés szerint
A joghurtleves elkészítéséhez először pirítsuk meg a diót egy száraz serpenyőben – akkor fejezzük majd be a folyamatot, amikor az már illatozni kezd. Ekkor aprítsuk durvára. Eközben áztassuk a mazsolát nagyjából negyedórára hideg vízbe.
Miközben a mazsola ázik, tisztítsuk meg a kígyóuborkát, majd vágjuk félbe – egy kisebb kanállal kaparjuk ki a magházat, majd reszeljük le a zöldséget.
Helyezzük egy turmixgépbe a reszelt uborka felét, a pirított dió felét, a joghurtot, a fokhagymát, illetve a zöldfűszereket és a jeget. Pürésítsük az egészet addig, amíg az sűrű és krémes nem lesz.
Amikor még megfelelően krémes leves alapunk, akkor adjuk hozzá a maradék uborkát, majd ízlés szerint adhatunk még hozzá sót és borsot. Szűrjük át a mazsolát, majd keverjük levesünkhöz.
Tálaláskor szórjuk még meg ételünket a maradék dióval.
Citromos csirkecombok grillezett cukkini-salátával
Hozzávalók
A csirkecombhoz
- 4 db csirke alsócomb
- 1 citromból nyert citromlé
- 3 evőkanál olívaolaj
- chilipehely ízlés szerint
- oregánó, só, bors ízlés szerint
A körethez
- 5 dkg mandulapehely
- 1 közepes darab cukkini
- 1 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg barnarizs
- 10 dkg feta sajt
- fél csokor petrezselyem
- fél csokor menta
- 5 dl víz
Először a csirkecombot fogjuk elkészíteni – ehhez mossuk meg a húst, majd fűszerezzük azt be sóval, borssal, szórjunk rá oregánót, valamint chilit.
Ahogy befűszereztük a husit, akkor tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd locsoljuk meg őket az olívaolajjal, majd fedjük be őket fóliával. 200 fokon, nagyjából 25 perc alatt süssük meg ételünket.