Szinte egész nyáron terem valamilyen piros gyümölcs kertünkben, ha pedig sajnos nem rendelkezünk kerttel, akkor is szinte mindenfélét kínálnak számunkra az üzletek a meleg időszakban, legyen szó akár az eperről, akár a ribizliről. Most két szuper, sütés nélküli receptet mutatunk, amikhez bármikor felhasználhatjátok majd őket!
Sütés nélküli gyümölcsösös joghurtkocka
Hozzávalók
A gyümölcsréteghez
- 20 dkg piros gyümölcs
- 1 teáskanál kardamom
- 2 db lapzselatin
- 5 dkg piros gyümölcs
- 2 evőkanál cukor
A kekszes alaphoz
- 150 gramm digestive keksz
- 2 evőkanál porcukor
- 100 gramm vaj (olvasztott)
- 50 gramm mandulapehelye
A joghurtréteghez
- 500 gramm görög joghurt
- 100 gramm porcukor
- 10 dkg piros gyümölcs
- 1 dl víz
- 1 citromból nyert citromlé
- 10 db lapzselatin
- 2 dl habtejszín
Süteményünk elkészítését a kekszes alappal fogjuk elkezdeni.
Ehhez az alapanyagokat tegyük egy késes aprítóba, majd daráljuk őket össze. Ahogy ezzel végeztünk, válasszunk egy nagyjából 16x16 centiméteres formát, majd egyengessük el a kekszes masszát annak alján. Tegyük alapunkat egy órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.
Ehhez facsarjuk ki a citrom levét, majd annak a felét kezdjük el melegíteni a megfelelő mennyiségű vízzel. Adjuk hozzá a zselatinlapokat, majd folyamatos kevergetés mellett oldjuk fel azokat a citromos-vizes keverékben.
Öntsük a joghurtot egy nagyobb keverőtálba, majd adjuk hozzá a tejszínt, valamint a citromlének a másik felét. Ezután öntsük hozzá a feloldott zselés folyadékot, majd a porcukrot – dolgozzuk az egészet csomómentesre.
Pakoljuk a kekszes alapra a piros gyümölcseinket – én általában málnát szoktam használni. Ugyanakkor ne aggódjunk, ha nem sikerül őket elrendezni, a folyadék ugyanis mindenképpen fel fogja majd borítani a gyümölcsök elhelyezését.
Öntsük krémünket a gyümölcsökre, majd amelyik kijönne a massza alól, azt nyomjuk kissé vissza. Csapjuk süteményünket párszor az asztalhoz óvatosan, majd 4 – 6 órára helyezzük vissza azt hűtőnkbe.