Elérkeztünk a nyár végéhez, ugyanakkor nem kell aggódni, ugyanis ezek az egyszerű, gyors levesek biztosítani fogják, hogy kiélvezzük az utolsó hűsítő fogásokat és megfelelően lezárjuk az idei nyarat is!
Hideg zelleres uborkakrémleves
Hozzávalók (4 adag)
- 2 közepes szár halványító zeller
- 500 gramm uborka
- 200 gramm tejföl
- 4 közepes darab újhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 csokor kapor
- só, bors ízlés szerint
Levesünk elkészítése rendkívül egyszerű és gyors – pucoljuk, daraboljuk meg zöldségeinket, majd az összes hozzávalóval együtt helyezzük őket egy turmixgépbe.
Turmixoljuk őket krémesre, majd hagyjunk egy-egy zellerszálat, uborkaszeletet és kaprot a díszítéshez.
Hideg tökleves
Hozzávalók (4 adag)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kg közönséges tök
- 1 közepes darab fokhagyma
- 4 dl zöldség alaplé vagy víz
- 3 közepes darab burgonya
- 2,5 dl habtejszín
- 1 dl kovászos uborka lé vagy kevés ecet
- 4 evőkanál olívaolaj (majd az étel tetejére)
- 3 szál kapor
Gyaluljuk meg a tököt, majd sózzuk azt be, hagyjuk állni.
Eközben aprítsuk fel a hagymát, majd egy kevés olívaolajon pirítsuk meg azt.
Alaposan nyomkodjuk ki a sózott tököt, majd adjuk a hagymához. Ízesítsük őket egy kevés borssal, majd az egészet öntsük fel az alaplével vagy a vízzel. Azután adjuk hozzá a már kockára vágott burgonyát, illetve a kaprot. Főzzük ételünk alapját addig, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.
Ahogy megpuhult a krumpli, vegyük ki a kaprot, majd az egészet dolgozzuk össze egy botmixer segítségével.
Öntsük a tejszínt egy tálba, majd apránként adagoljunk hozzá levesünkből – keverjük a masszát át minden egyes kanál után. Fontos, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen a leves és a tejszín.
Ahogy a tejszín már langyos, akkor azt öntsük hozzá a leveshez az uborka levével együtt, így elérve, hogy az kellően savanykás legyen. Rottyantsunk egyet a levesen és már el is készültünk ételünkkel.
Tálalásakor érdemes olívaolajjal vagy tökmagolajjal enyhén meglocsolni levesünket.
Barackos gazpacho
Hozzávalók (4 adag)
- 6 közepes darab őszibarack (hámozott, kimagozott, darabolt)
- 15 dkg uborka (nagyjából egy kígyóuborkának a fele, szintén hámozva, darabolva)
- 1 gerezd fokhagyma (kissé aprítva)
- 1,5 dl víz
- 1 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál koriander vagy petrezselyem
- 1 közepes darab piros kaliforniai paprika
- só, bors ízlés szerint