Ételünk elkészítéséhez először tegyük fel a vizet, a barackot, az uborkát, az almaecetet, a fokhagymát, az olajat, a koriander egy edénybe, majd sózzuk, borsozzuk meg a hozzávalókat – ezután egy mixer segítségével pépesítsük őket. Amennyiben szükséges, még adhatunk a hozzávalókhoz egy kis vizet. Az így kapott elegyet pihentessük megközelítőleg két órán keresztül a hűtőnkben.
Lényegében elkészültünk ételünkkel, mégis tálalás előtt még érdemes sóval, borssal, valamint almaecettel ízesíteni a levest, amennyiben azt szükségesnek érezzük. Díszítéséhez használjunk apróra vágott paprikát, locsoljuk meg olívaolajjal, valamint egy kis sóval.
Nyers céklaleves joghurttal
Hozzávalók (5 adag)
- 2 közepes darab cékla
- 2 dl víz
- 2 dl joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- só, bors ízlés szerint
A leves elkészítéséhez először mossuk, majd pucoljuk meg a céklát – vágjuk azokat kisebb kockákra, majd egydeci víz és a már szintén megpucolt fokhagymagerezd társaságában turmixoljuk őket össze.
Adjuk hozzá a joghurtot, a víz másik felét, majd ízesítsük ételünket sóval, borssal. A vizet azért érdemes két adagban ételünkhöz önteni, mert így láthatjuk, hogy mennyi szükséges a leveshez ténylegesen. Ezután turmixoljuk ismét össze ételünket.
Ezután adjuk hozzá a kaprot, majd egy utolsót nyomjunk a turmixgépen.
Levesünket tálaljuk jól lehűtve, majd egy csepp joghurtot adagoljunk annak tetejére.
Sültpaprika-krémleves fetával és paradicsommal
Hozzávalók (4 adag)
- 4 közepes darab kápia paprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál olívaolaj
- 100 gramm joghurt
- 2 dl tej
- 200 gramm feta sajt
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 8 nagy darab paradicsom
- 3 szál rozmaring
A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és rozmaringot tegyük egy fóliával bélelt, olívaolajjal bekent tepsire, majd 200 fokon nagyjából 5 percenként megforgatva süssük meg őket, egészen addig, amíg a paprika héja meg nem feketedik, a paradicsom pedig szét nem nyílik, s nem ereszt levet.
Ekkor vegyük ki őket a sütőből, majd takarjuk le a zöldségeket. Húzzuk le a hájukat, majd a paprikát magozzuk ki, tegyük őket egy aprítóba, a rozmaringot dobjuk ki, illetve a sült fokhagymából ízlés szerint egy-két darabot felhasználhatunk. Ízesítsük őket sóval, borssal, adjuk hozzá a tejet, a joghurtot majd kevés olívaolajat – turmixoljuk össze levesünket.
Tegyük a hűtőbe ételünket pár órára, majd tálaláskor morzsoljunk bele feta sajtot, majd helyezzünk rá karikázott újhagyma zöldet.