Mindegyik érvszaknak megvan a kedvelt zöldsége, gyümölcse, étele. Mégis, ezek közül vannak olyanok, melyek amennyiben túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket, akkor akár károsak is lehetnek egészségünkre nézve. Lássuk, milyen ételekkel érdemes óvatosan bánni ősszel!
Sajnos nagyon sok olyan étel van, amire úgy tekintenek az emberek, hogy azok egészségesek, vagy legalábbis nem lesznek különösebben károsak egészségünkre nézve hosszabb távon. Azonban vannak olyan élelmiszerek, melyek nagyobb mennyiségben kifejezetten károsak lehetnek egészségünkre nézve, akár komolyabb betegségeket is okozhatnak – lássuk, mik ezek, hogy sikeresen elkerüld a lehetséges bajt!
Citrom
Itt a hűvös idő, ilyenkor rengeteget teázunk - ezáltál pedig sok-sok citrom kerül elfogyasztásra. Mégis, abban az esetben, ha túlzott mennyiségű citromlé kerül szervezetünkbe, akkor az a fogak kapcsán saveróziót okozhat, tehát ronthatja azok zománcát, vagyis „védőpajzsuk” állapotát, ami könnyedén fogromláshoz vezethet.
Éppen emiatt, érdemes az elfogyasztott tea után egy kisebb mennyiségű vízzel kiöblíteni szánkat, hogy a lehető legtöbb citromlevet eltávolítsuk fogainkról. Fontos tudni, hogy ilyen esetben a fogmosás sem segít – ez ugyanis fel fogja lazítani a zománcot, ami által csak még jobban megsérülhetnek fogaink.
Sütőtök
Vitathatatlan, hogy az ősz egyik legnagyobb kedvence a sütőtök. Igen, alapvetően egészségesnek számít, mégis veszélyt jelenthet ránk nézve, ha sokszor és sok kerül belőle elfogyasztásra, miközben az illető A-vitamint tartalmazó vitaminkészítményt is szed, vagy sok már olyan élelmiszert fogyaszt mellette, ami ebből a vitaminból kimagaslóan sokat tudhat magáénak.
Ennek oka, hogy az A-vitamin a májban raktározódik el, ott pedig túlzott mennyiségben felhalmozódva akár mérgezést is okozhat.
Dió
Az őszi édességek kedvelt alapanyaga, viszont sokan nyersen is kifejezetten szeretik, akár csak rágcsálni valónak.