Ha nyár, akkor fagyi, szerintem majdnem mindenki így van ezzel. A mai fagylaltozókban elképesztően sokféle ízzel lehet találkozni, egyik finomabb, mint a másik. De mi a helyzet akkor, ha otthon jön rá valakire a fagylaltozhatnék? Készíteni kell! Bizony, otthon, te is tudsz fagylatot csinálni – mutatok is hozzá néhány szuper receptet!
Csokoládéfagylalt
Ebben a receptben a legjobb, hogy fagylaltgép nélkül is el lehet készíteni, és variálható fűszerekkel, gazdagítható puffasztott rizsszemekkel vagy akár grillázs darabkákkal.
Hozzávalók
• 2 db tojás
• 4 ek porcukor
• 2 ek cukrozatlan kakaópor
• 15 dkg étcsokoládé
• 2.5 dl habtejszín
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukor felével és a kakaót is hozzáadjuk a keverékhez. A 10 dkg étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük, ha már kicsit kihűlt, hozzáadjuk az előző keverékhez. Elektromos habverővel felverjük a behűtött tejszínt, és a krémbe forgatjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra verjük, ezt is beforgatjuk, hozzákeverjük a maradékfeldarabolt étcsokoládét. Elsimítjuk egy fagylaltos tálba, s legalább 6 órára a fagyasztóba tesszük. 7,5 dl fagylalt lesz belőle.
Joghurtos citromfagyi
Ha a csokoládénál fanyarabb ízeket kedvelsz, ez lesz a te recepted! Ehhez sincs szükséged fagylaltgépre!
Hozzávalók
• 300 ml habtejszín
• 250 ml görög joghurt
• 200 g porcukor
• 3 dl tej
• 2 citromból nyert citromlé
• 2 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A hideg tejszínt verjük kemény habbá. A görög joghurtot keverjük csomómentesre a porcukorral, majd a tejjel és a citromok héjával, valamint levével. Az egészet adjuk a felvert tejszínhez, és óvatosan forgassuk össze. Öntsük jól zárható műanyag dobozba, és tegyük a mélyhűtőbe legalább 6 órára. Ha megfagyott, 1x1 cm-es kockákra vágjuk fel, és tegyük turmixgépbe, majd addig keverjük, amíg krémes nem lesz. Mehet vissza a dobozba, majd újra a fagyasztóba addig, amíg vissza nem dermed. Utána kanalazhatjuk.
Levendulás fagylalt
Mivel a levendula nyugtató, békítő hatású, ne várjuk ettől a fagyitól az üde pörgést – ellenben, ha szereted a levendula aromáját, illatát, ízét, akkor ez a recept neked lett kitalálva (és ehhez sem kell fagyigép)!
Hozzávalók
• 70 g fagylaltpor
• 0.5 csomag vaníliás cukor (vagy pár csepp vaníliaesszencia)
• 2 dkg fehér csokoládé
• 3 db levendula
Elkészítés
A fagyiporból a tasakon leírtak szerint készítsünk fagylaltot (ehhez kell a 2 dl tej). A lágy krémbe habverővel kavarjuk bele a vaníliás cukrot (vagy esszenciát) és a levendulát. A csokikockákat éles késsel vágjuk apróbb darabokra és ezt is keverjük a krémhez. Az egészet kanalazzuk formákba és tegyük egy estére, de legalább 3-4 órára mélyhűtőbe.
Tipp: lehet már sokfelé kapni gumiszerű jégkocka tartót, használhatjuk ezeket; jópofa hatása van a különböző alakú, kisebb fagyiknak. Persze lehet kis tégelyekbe, akár nagyba is, s a végén fagyikanállal szedegetni belőle. Illetve százforintos boltokban is található pálcás jégkrémforma, ami ugyancsak tökéletesen megfelel a célnak.