Túrórudi fagylalt
Hozzávalók
• 2 dl habtejszín
• 50 dkg tehéntúró
• 600 g joghurt (4 doboz)
• 20 dkg cukor (de lehet méz, vagy agave szirup is)
• 3 ek citromlé
• 1 kávéskanál vanília kivonat
• 10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú, olvasztott)
Elkészítés
Enyhén melegítsünk fel két doboznyi joghurtot egy edényben. Adjuk hozzá a cukrot, és kevergetve oldjuk fel benne. A többi hozzávalót dolgozzuk össze, öntsük hozzá a cukros joghurtot, majd krémesítsük botmixerrel. Öntsük jól záródó tégelyekbe, és tegyük mélyhűtőbe. Nincs más dolgunk, mint kb. fél óránként alaposan átkeverni. Ne fagyasszuk nagyon keményre, így könnyebb vele dolgozni. Fogyasztás előtt egy órával érdemes kivenni a mélyhűtőből, így a gombócok készítése is jobban megy. Porciózás után "meglocsoljuk" olvasztott csokoládéval, és szórunk rá egy kis csokiforgácsot is. Kelyhekbe rakva akár rétegezni is lehet, hogy még látványosabb legyen a végeredmény!
Cukormentes banános málnafagyi
Azokra is gondolni kell, akik nem ehetnek cukrot, diabéteszesek, vagy diétáznak – ők sem maradhatnak ki a nyári fagyizásból. Épp ezért ez most egy cukormentes recept, ami viszont hihetetlenül ízletes – akkor is érdemes kipróbálni, ha te történetesen fogyasztasz cukrot!
Hozzávalók
• 2 közepes db banán
• 20 dkg málna (friss is jó)
• 1 db vanília (kikapart belseje)
Elkészítés
Az érett banánokat, málnát és a vaníliarúd kikapart belsejét összemixeljük. Én egy üres műanyag tojástartót használtam formának, de lehet szilikonforma, jégkockatartó, vagy kinek mi van otthon. Kanállal formába rakjuk, és lefagyasztjuk. Nyami!
Bodzafagyi
A bodzaszörp egyik alternatívája, amely akár már kész szörpből is össze lehet dobni, csak tegyünk hozzá egy kevés mentát, mert sokkal szuperebb lesz így az eredmény!
Hozzávalók
• 12 db bodzavirág
• 2 db citrom
• 3 szál menta
• 15 dkg cukor
• 2 ek méz
• 6 dl víz
Elkészítés
A bodzavirágokat alaposan átnézzük, hogy biztosan nincs-e rajta nem kívánt élősködő, majd egy nagy tálba tesszük. A bodzához adjuk a karikára vágott citromot és a letépkedett mentaleveleket. Az egészet nyakon ötjük 6 dl forró vízzel, és egy éjszakán át letakarva állni hagyjuk. Másnap átszűrjük, és egy edényben közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a cukrot és mézet, majd addig melegítjük, amíg teljesen el nem olvad. Érdemes utána megkóstolni, hogy elég édes-e. Azt vegyünk figyelembe, hogy mivel lefagyasztjuk, így édesebbnek kell lennie, mint egy normál pohár bodzaszörpnek, mert a hideg miatt kevésbé fogjuk élénken érezni az ízeket. Ha elkészült, akkor félretesszük hűlni, és ha már szobahőmérsékletű, akkor a jégkrémformákat megtöltjük a bodzás vízzel, és mélyhűtőbe tesszük.
Készítettél már fagyit?