A savanyú káposztát minden magyar szereti, vagy legalábbis ismeri. Ez a fejeskáposztából tejsavas erjedéssel készült élelmiszer rendkívül tartós. Ezért is lehet hosszú ideig, szinte bármihez felhasználni étkezéseink során! Most mutatok Nektek három receptet nagymamám konyhájából, melyeknek a savanyú káposzta szolgál alapul. Te szereted őket?
Rakott savanyú káposzta ahogy nagyom készíti
Hozzávalók (6 adag)
- 1 kg savanyú káposzta
- 25 dkg rizs
- 50 dkg darált pulykahús
- 15 dkg kolbász
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 3 evőkanál olaj
- 375 g tejföl
- só, bors ízlés szerint
Tegyük fel főni a rizst. Szórjuk egy evőkanálnyi olajra a köményt, és addig keverjük, míg az illatos nem lesz, majd dobjuk rá a káposztát, d fedő alatt pároljuk puhára.
Aprítsuk fel közben a hagymákat, majd még egy evőkanál olajon pároljuk meg először a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Ahogy oldódnak az ízek, hozzáadjuk a húst is, majd pár percig pirítjuk őket.
A maradék olajjal kenjük ki a sütőedényt, s rakjuk bele a káposzta harmadát, arra a rizs felét, majd a tetejére a hús felét, s erre a kolbászkarikák felét. Erre a rétegre, amennyiben nem szaftos eléggé a hús, rakhatunk tejfölt. Készítsünk rá még egy réteget, majd figyeljünk oda, hogy a maradék káposztát a tetejére helyezzük. Végül fedjük be tejföllel az ételünket.
Öntsük alá egy kevés vizet, amennyiben a hús nem elég szaftos. Fedjük be fóliával, s így süssük nagyjából 2/3 ideig 180°C-on. Utána vegyük le a fóliát, s úgy fejezzük be sütését.
Savanyú káposztás tócsni nagymamám konyhájából
Hozzávalók (4 adag)
- 10 dkg savanyú káposzta
- 80 dkg burgonya
- 2 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg húsos szalonna
- fél dl olaj
- bors, snidling ízlés szerint