Nyáron, amennyiben konyhánkban szeretnénk ügyködni, érdemes túllátnunk a lángoson, valamint a főtt kukoricán – ezeken kívül is isteni színes-illatos ételeket készíthetünk, ráadásul rendkívül egyszerűen! Ismerd meg Te is ezeket a frissítő, üde recepteket, hogy nyáron is isteni ételeket fogyassz!
1. Zöldfűszeres töltött karalábé
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg bárányhús
- 4 közepes db karalábé
- 1 db közepes vöröshagyma
- 10 dkg rizs
- 3 evőkanál olívaolaj
- 6 dl alaplé vagy víz
- 230 gramm tejföl
- 15 dkg egres
- só, bors ízlés szerint
- citromfű ízlés szerint
- zöldfűszerek (petrezselyem, tárkony, kapor, lestyán, snidling) ízlés szerint
Amennyiben szeretnéd elkészíteni ezt az ételt, először érdemes befűszerezned a húst – amivel kapcsolatban, ha nem szeretnél báránnyal dolgozni, lehet akár az marha is, esetleg ezeket vegyesen is használhatod. Elsősorban fűszerek kapcsán sóra, borsra, hagymára gondolok – bárány esetén pedig ezeket még vegyítheted citromfűvel vagy mentával. Keverjük össze husinkat a rizzsel, majd tegyük őket félre.
Vágjuk le a karalábék alját, úgy, hogy azok képesek legyenek megállni a deszkán, majd kanyarintsuk le tetejüket is, készítsünk közepükbe mélyedéseket. Váltsunk ezután kiskanálra, majd kaparjuk ki a zöldségek belsejét úgy, hogy az oldalai megközelítőleg fél centiméteresek maradjanak.
Ebbe töltsük bele a húsos – rizses keverékünket, az imént kivájt zöldségeket pedig tegyük félre.
Aprítsuk fel a hagymát, majd egy serpenyőben vagy edényben kevés olajon dinszteljük őket meg. Ahogy pirultak már 5 – 6 percet, adjuk hozzájuk a karalábékat, majd főzzük tovább őket még pár percig.
Tegyük bele a megtöltött karalábékat is, majd öntsük fel az egészet annyi vízzel vagy alaplével, hogy az félig ellepje zöldségeinket. Tegyünk rájuk egy fedőt, majd így pároljuk őket 20 – 25 percig.
Aprítsuk fel párolás közben a zöldfűszereket, majd keverjünk hozzájuk tejfölt – ahogy végeztünk, egy turmixgép segítségével dolgozzuk őket össze jól.
Amikor megpuhultak a karalábék, valamint a hús is megfőtt, vegyük ki a zöldségeket s turmixoljuk össze őket a főzővízzel. Ebbe folyassuk bele folyamatos keverés mellett a fűszeres tejfölünket, majd tegyük vissza a karalábékat – szórjuk bele az egreseket. Megközelítőleg 5 – 6 perc alatt melegítsük őket össze, viszont figyeljünk oda, hogy eközben ne forrjanak fel. Akkor lesz kész ételünk, ha az egres is már megpuhult, de még nem főtt szét – ekkor már tálalhatjuk is!