2. Cukkinis nokedli olasz paradicsomszósszal
Hozzávalók (4 adag)
A nokedlihez
- 1 közepes db cukkini
- 1 db tojás
- 1 dl víz (amennyit képes felvenni)
- 400 gramm finomliszt
- 1 teáskanál só
Szószhoz és tálaláshoz
- 400 gramm konzerv paradicsom (lehetőleg darabod)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 darab nagyobb paradicsom
- 1 teáskanál oregánó
- 1 marék bazsalikom
- só, bors ízlés szerint
- 5 gramm parmezán sajt a tálaláshoz
- 8 levél bazsalikom a tálaláshoz
Ételünk elkészítését a nokedlivel fogjuk kezdeni. Ehhez a cukkinit egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük át egy nagyobb tálba, majd jól sózzuk be, hagyjuk egy darabig állni, hogy levet eresszen. Nagyjából 10 perc után ki tudjuk zöldségünket facsarni – ezt a levet tegyük félre, ugyanis példának okáért krémlevesbe majd jól fog jönni, de akár más szószba is hasznunkra válhat.
A kifacsart cukkinit keverjük el a liszttel, sóval, majd adjuk hozzá a tojást – dolgozzuk össze a hozzávalókat jól.
Forraljuk sós vizet, majd kisebb adagokban szaggassuk bele egy nagyobb kanál segítségével a cukkinis galuskát. Ezt, ahogy elkészül, érdemes rögtön a szószra helyezni.
A szószhoz kockázzuk fel a vöröshagymát, majd olívaolajon pároljuk azt meg – erre, amikor már megpuhult hagymánk, törjük rá a fokhagymagerezdet.
Helyezzük rá a felvágott paradicsomokat, majd tépkedjünk rá bazsalikomleveleket. Ízesítsük a különböző fűszerekkel – adjunk hozzá sót, borsot, oregánót. Ezután öntsük hozzá a konzerv paradicsomot, majd rottyantsuk össze szószunkat. Hagyjuk, hogy a paradicsom és a hagyma megfőjön, de ne várjuk meg még szétfőnek.
Egy-két helyen forgassuk át szószunkat botmixerrel, de ne pürésítsük össze teljesen, maradjon darabos.
Tálalásnál először minden tányérra helyezzünk a szószból, majd erre tegyük rá a galuskákat – tetejükre reszeljünk egy kisebb mennyiségű parmezánt, majd tépjünk rá néhány levél bazsalikomot. Utóbbit elsősorban csak díszítés gyanánt, majd már fogyaszthatjuk is isteni, színes ételünket.
Neked melyik receptünk tetszett jobban?